Nästa artikel
Tesla kör om Folkabubblan – sätter nytt rekord i Norge
Nyheter

Tesla kör om Folkabubblan – sätter nytt rekord i Norge

Publicerad 29 december 2022
Tesla Model Y har slagit ett 53 år gammalt rekord i Norge.

Under 1969 såldes 16 707 exemplar av Volkswagen Typ 1, även kallad Bubblan, i Norge. Under de 53 åren sedan dess har ingen annan bilmodell sålts i lika många exemplar under ett år – fram till nu.

Veckan innan jul passerade Tesla Model Y milstolpen. I skrivande stund har 17 509 exemplar av den eldrivna suvmodellen registrerats i Norge under året.

Men det är inte bara bilens popularitet som är orsaken. Förklaringen stavas i stället mervärdesskatt – alltså moms.

Den 1 januari 1970 infördes det moderna systemet för moms i Norge, som en ersättning till den gamla omsättningsavgiften. Vid årsskiftet skulle det därmed bli betydligt dyrare att köpa en ny bil, vilket förklarar varför så många norrmän köpte en ny Folkabubbla under 1969.

Liknande omständigheter har föranlett att rekordet nu är brutet. Elbilar har under många år varit helt momsbefriade i Norge, vilket är en av de viktigaste orsakerna till att dessa nu har en marknadsandel på 80 procent i landet.

Men den 1 januari 2023 markerar slutet på en era. Från och med då införs moms även på elbilar, för den del av köpesumman som överstiger 500 000 kronor. Dessutom införs en ny viktkomponent i den så kallade engångsavgiften för nya bilar, som gör att tunga modeller blir dyrare att köpa.

Därmed är det många som har passat på att köpa en ny elbil innan de nya reglerna införs. Detta har i sin tur lett till försenade leveranser och trafikstockning i de norska hamnarna, skriver Motor.no. Norska bilimportörer har bett om att få de nya momsreglerna uppskjutna till februari, för att hinna hantera alla nya bilar som kommit in i slutet av året, men fått avslag.

Därmed riskerar flera bilar att bli registrerade efter den 1 januari, vilket kan tvinga köparna att betala momsavgifter de inte var beredda på.

Tesla har under 2022 slagit rekord vad gäller produktion, försäljning och vinst. Vid tredje kvartalets slut hade de sålt 50 procent fler bilar än året innan. Trots detta har företagets aktie tappat mer än 60 procent av sitt värde under året.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 31 december 2022 Nåja, det fanns bl a även…
  • 31 december 2022 På 60-talet var VW Typ 1 den…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.