Nästa artikel
Norsk ilska mot nya budgeten: ”Sämsta någonsin för elbilar”
Nyheter

Norsk ilska mot nya budgeten: ”Sämsta någonsin för elbilar”

Publicerad 7 oktober 2022 (uppdaterad 7 oktober 2022)
Norge har länge varit haft några av världens mest generösa elbilsförmåner – men nu är den långa smekmånaden över.

På torsdagen la den socialdemokratiska regeringen i Norge fram sitt förslag till statsbudget för 2023. Som väntat innehåller den flera åtstramningar av landets generösa elbilsförmåner.

Bland annat ska moms införas på del del av köpesumman som överstiger 500 000 kronor. Elbilar har hittills varit helt momsfria i Norge.

Det föreslås också att elbilister nu ska betala 70 procent av avgiften vid landets vägtullar, i stället för dagens 50 procent. Även parkeringsavgifterna, som hittills varit gratis eller statligt subventionerade för elbilar, väntas bli dyrare när det nu lämnas till kommunerna att sätta sina egna taxor.

Budgeten innehåller också en ny viktkomponent i den engångsavgift man betalar i samband med ett nybilsköp. Denna ska gälla för alla personbilar, alltså även elbilar, och innebär att varje kilo av bilens tjänstevikt som överstiger 500 kilo beskattas med 12,5 kronor. Det innebär att den genomsnittliga elbilen, som väger 1,9 ton, blir omkring 17 500 kronor dyrare att köpa.

Även tjänstebilister får en smäll – eldrivna firmabilar ska nu beskattas på samma sätt som de fossildrivna. Elbilar har hittills haft en värderingsrabatt på 20 procent.

”Tror folk förstår”

Reaktionerna på de nya förutsättningarna är blandade. Christina Bu, ordförande i Norsk elbilsforening, är kraftigt emot. ”Tidernas sämsta elbilsbudget. Äntligen skulle vi nå ett klimatmål, i stället väljer regeringen att gå lös på alla elbilsfördelarna på en gång”, skriver hon på Twitter.

Men bilhandlaren Tom Erik Eckhoff håller inte med. Han har sålt bilar i tolv år, och menar att det är fullt rimligt att elbilisterna börjar bidra mer.
– Elbilen behöver inte hjälp för att kunden ska välja den. Jag tror folk förstår att det kostar att bygga ut vägar. Om du kör elbil sliter du lika mycket på vägen som en annan bil, säger han i en intervju med NRK.

De generösa elbilsförmånerna i Norge har gett tydliga resultat. Elbilar har hittills i år haft en marknadsandel på 77,8 procent, och av de omkring 2,9 miljoner bilarna i den norska bilparken är 531 000 eldrivna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 8 oktober 2022 Självklart ska alla bidra!
  • 8 oktober 2022 skarj skrev: Mr Snoid skrev:…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.