Nästa artikel
Tesla döms för uppdatering – bilägare kan få 135 000 kr
Nyheter

Tesla döms för uppdatering – bilägare kan få 135 000 kr

Publicerad 24 maj 2021
Norska Teslaägare kan få skadestånd på 135 000 kr för en uppdatering som kapade laddeffekten och räckvidden. Men Tesla kan fortfarande överklaga.

För drygt två år sedan slog flera Teslaägare larm om att räckvidden plötsligt blev betydligt kortare. Något hade hänt med bilens beräknade räckvidd efter en mjukvaruuppdatering.

Det visade sig att Tesla tillfälligt skruvat ned räckvidden i Model S och Model X med batteripaket på 85 kWh, som slutade säljas 2016. En ägare rapporterade om elva procent kortare räckvidd. Dessutom ströps bilens laddeffekt vid snabbladdning.

Tesla uppgav att uppdateringen gjordes för att ”skydda batteriet och förbättra livslängden”, något som kunde förkorta räckvidden för ”en liten andel ägare”.

I Norge drogs Tesla inför domstol på grund av den förkortade räckvidden och den strypta laddeffekten. Nu har domen kommit, och 30 bilägare får skadestånd på 135 000 svenska kronor vardera, skriver Nettavisen.

Tesla har möjlighet att överklaga domen. Eventuellt kan så många som 10 000 bilägare omfattas av domen på den norska marknaden. I så fall kan uppdateringen kosta Tesla över 1,3 miljarder kronor bara i Norge.

– Eftersom Tesla inte lämnat in något svar är detta en frånvarodom. Det innebär att den med stor sannolikhet kommer överklagas, säger sektionschefen Pia Weber Mink till tidningen.

Läs också: Teslas modeller uppdateras – här är svenska priserna

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.