Nästa artikel
Tesla anklagas för att accelerera utan anledning
Nyheter

Tesla anklagas för att accelerera utan anledning

Publicerad 21 januari 2020 (uppdaterad 21 januari 2020)
Men företaget slår ifrån sig i nytt uttalande: "Helt felaktigt."

I ett nytt upprop anklagar flera Teslaägare sina bilar för att plötsligt börja accelerera utan anledning. Amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA överväger nu att starta en formell utredning för att gå till botten med eventuella accelerationsproblem.

Totalt handlar det om en halv miljon Teslabilar – både Model S, Model X och Model 3 – som enligt sammanlagt 127 ägare borde återkallas och som orsakat 110 olyckor och 52 personskador.

Många av personerna som rapporterat att bilarna plötsligt börjar accelerera utan anledning säger sig ha upplevt det i låga hastigheter när de ska parkera bilen eller när bilens förarstödssystem aktiverades i högre fart.

Under måndagen skickade Tesla ut ett officiellt svar på anklagelserna, som de hävdar är ”helt felaktiga” och bara ett sätt att påverka Teslas aktiekurs negativt. Enligt Tesla är det främst en person som ”blankar” Teslas aktier – vilket innebär att de tjänar pengar på att aktiekursen sjunker – som ligger bakom anmälan.

Tesla skriver att företaget utreder varje enskild händelse där föraren anklagar bilen för att ha accelererat utan anledning. I samtliga fall hittills, där Tesla haft tillgång till data från bilen efter olyckan, påstår Tesla att bilen betett sig som tänkt och inte accelererat utan anledning.

Detta är inte första gången en biltillverkare anklagas för att plötsligt börja accelerera utan anledning. Under 1980-talet drabbades Audi av liknande problem och försäljningen störtdök, och under 2000-talet utreddes flera Toyota- och Lexusmodeller för att ofrivilligt accelerera.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-01-21 10:09
Grosser

Handhavandefel, handhavandefel och handhavandefel. Frågor på det?

#2 • 2020-01-21 10:17
40-talisten

Trampar på fel pedal, vägrar erkänna. Skit bakom spakarna...

#3 • 2020-01-21 10:38
johnkommentar

Hade inte Audi stora problem för några år sedan med att amerikanerner trampade på gasen och ville ha skadestånd?

#4 • 2020-01-21 10:49
L. Mäkinen

Johnkommentar,
Läste du artikeln?

#5 • 2020-01-21 10:49
Kanske

Tvivlar inte en sekund på att någon eller några gjort fel. Orsaken till det kan mycket väl vara inkompetens, sjukdom eller annan orsak hos föraren. Det kan lika väl vara att pedaler eller annan utrustning är så placerad att föraren av misstag kommer åt dem. Storlek 45 eller större på skor kan i vissa bilar bilar göra att högerfoten kommer åt gaspedalen när man bromsar.

"accelerera utan anledning - bilens förarstödssystem aktiverades i högre fart" låter dock som ett problem som knappast kan skyllas på föraren.

Om jag ser till mig själv så är jag mycket tvivlande på alla dessa nya system. Hyrde en splitterny Volvo XC40 Hybrid för ett par månader sedan. Det automatiska system för farthållning och placering på väg gjorde mig förvirrad. Jag ville byta fil men ratten "vägrade" genom att ge stort motstånd. Att sedan bilen saktade farten när jag närmade mig en bil på motorvägen ställde till med en del oönskade upplevelser. Jag gissar att jag nog skulle kunna vänja mig vid bilens egna idéer och anpassa mig till dem. Tycker dock att bilen borde anpassa sig till mig. Så jag stängde av de automatiska systemen och körde bilen konventionellt.
Lämnade tillbaka Volvon efter två dagar utan saknad.

#6 • 2020-01-21 11:04
Henrik M

Kanske: Kan du förklara hur du lyckades hyra en bil som inte börjat levereras än? Och att den gav motstånd när du ville byta fil var troligtvis för att du inte blinkade? Kan det varit så, med andra ord precis som en filhållningsassistent ska fungera om det ska vara nån säkerhet med den. Att bilen saktade in när du kom ifatt en bil på motorvägen har ju med adaptiviteten att göra, med precis så det ska fungera så du inte under dålig uppmärksamhet brakar in i bilen framför......hade du slagit på blinkers hade den inte saktat in utan låtit dig byta fil och fångat upp dig i den filen istället. Din text var ett typexempel på skit bakom spakarna som inte förstår det de använder och istället pratar skit om det och bidrar till att sprida motståndet mot allt detta som vid snabbare spridning hade gjort våra vägar säkrare snabbare.

#7 • 2020-01-21 11:08
Henrik M

De som anmält att bilen accelererat när de aktiverat AP i fart är troligtvis de som aktiverat senaste inställning och glömt bort att de körde mycket snabbare sist och då accelererar bilen upp till senast inställda hastighet, precis som de flesta vanliga farthållare som man antingen kan ta set eller resume.

#8 • 2020-01-21 11:16
Kanske

Hyrde bilen i Finland, tror det var i oktober 2019. Det var en helt ny Volvo suv någonting Hybrid. Tror att det var en 40 men kanske det var en 60. Bryr mig föga. Tycker de ser likadana ut.
Och ja, jag låter emellanåt bli att blinka vid körfältsbyte på motorväg då jag kommer i fatt en bil som kör saktare än hastighetsbegränsningen och det inte finns någon bil bakom mig.
Kan meddela att trafiken på finska motorvägar en sen söndagskväll (efter 22:00) i riktning Ryssland är liten. Det som förvånade mig var att de flesta bilar jag såg framfördes avsevärt under hastighetsgränsen. Eftersom jag alltid använder en navigator med GPS mottagare så vet jag exakt hur fort jag kör. Och om min hastighet är samma som det står på vägskylten så borde jag inte komma ifatt någon bil.

#9 • 2020-01-21 11:48
Kanske

Det kanske är som du säger, Henrik, att senaste inställning påverkar hastigheten i en Tesla.

Jag hyr många bilar varje år. Får nästan alltid nya eller nästan nya bilar. De har alla farthållare och när jag kopplar in farthållaren så finns det aldrig någon tidigare inställd hastighet. Bilen börjar från scratch varje gång den startas eller farthållaren startas/återstartas. Resume funktionen fungerar normalt bara efter inbromsning.

Har aldrig hyrt eller kört en Tesla så det kanske är så att just de bilarna behåller tidigare värden i sin "resume" knapp/funktion. I så fall kan man kanske hävda handhavandefel. Samtidigt går det inte att låta bli att undra varför Teslas system i så fall skiljer sig från vanliga bilars?

Verkar ju dumt om sonen på kvällen parkerat bilen på uppfarten. Sätter mig nästa dag i bilen och på motorvägen trycker igång systemet för förarstöd och bilen accelererar snabbt till dubbla motorvägsfarten. Först min panik när bilen accelererar otroligt snabbt och sedan min ilska över sonens tidigare hantering av bilen. Får hoppas att Teslas "förarstöd" innehåller en psykiatrikerfunktion samt en hjärtstartare.

#a • Uppdaterat: 2020-01-22 08:29
Henrik M

--Redigerad av admin--
Nej Tesla sparar inte heller inställningen, men kan ju vara så att föraren inte tänker på det efter de saktat ner och slår på resume i lägre fart.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.