Nästa artikel
Tesla ändrar Sentry Mode – för att undvika böter
Nyheter

Tesla ändrar Sentry Mode – för att undvika böter

Publicerad 2023-02-22 16:27
Efter utredningen: Nu måste ägaren godkänna innan bilen kan börja filma.

För att undvika att bli bötfällda för integritetsbrott har Tesla gjort ändringar i hur övervakningssystemet Sentry Mode, eller Vaktläge, fungerar. Det skriver Automotive News.

Hittills har bilar med Sentry Mode aktiverat automatiskt börjat filma med de inbyggda kamerorna när något rör sig nära dem, för att på det sättet dokumentera eventuella parkeringsskador eller skadegörelser.

När systemet aktiveras lyser skärmen inne i bilen upp för att varna personer i närheten om att de blir filmade.

Men i en utredning har den nederländska integritetsskyddsmyndigheten DPA kommit fram till att systemet är ett brott mot integritetsskyddsreglerna i landet. 

"Många Teslor parkerade på gatan filmade ofta alla som kom i närheten av fordonet, och dessa bilder sparades under mycket lång tid. Om alla bilar skulle göra det, skulle vi ha en situation där ingen kunde gå någonstans offentligt utan att bli övervakad”, säger DPA:s styrelseledamot Katja Mur i ett uttalande.

Filmmaterialet sparas lokalt i bilen och delas inte med Tesla eller någon annan, men är trots det problem, enligt myndigheten.

Sedan utredningen påbörjades har Tesla ändrat hur systemet fungerar, uppger DPA. Bland annat måste ägarna nu aktivt godkänna innan bilen börjar filma. På det sättet blir bilens ägare, snarare än Tesla, blir ansvariga för den eventuellt olagliga videoinspelningen.

Efter uppdateringen ska bilarna nu också blinka med strålkastarna för att indikera att de börjar filma. "DPA:s utredning har inte resulterat i böter eller annan sanktion för Tesla”, uppger myndigheten.

Det är oklart om ändringen även gäller utanför Nederländerna.

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.