Nästa artikel
Fortfarande oklart kring Tesla Sentry Mode – lagligt eller ej?
Nyheter

Fortfarande oklart kring Tesla Sentry Mode – lagligt eller ej?

Publicerad 2022-09-19 10:24
Det är fortfarande inte bestämt om Teslas så kallade Vaktläge är laglig eller ej på svenska vägar. Myndigheten IMY inväntar besked från Nederländerna.

Tesla har en funktion som kallas Sentry Mode eller Vaktläge och som filmar runt om bilen när den är låst. På så sätt kan bilägaren till exempel upptäcka om någon försöker göra inbrott i bilen eller gör dörruppslag.

Vi Bilägare har tidigare granskat funktionen och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) uppgav då att filmerna kan vara olagliga om de inte uppfyller i den så kallade GDPR-lagen. Den här typen av filminsamling är lite av en gråzon rättsligt sett.

– Man behöver bland annat informera om hur länge uppgifterna kommer lagras, vad man har för rättslig grund för att filma och vilka rättigheter den som filmas har, sa Jeanette Bladh Gustafson, jurist på Integritetsskyddsmyndigheten.

Nu har P1-programmet Kaliber tittat närmare på Teslas filmkameror. En privatperson har skickat ett klagomål på filminspelningen till IMY som i sin tur skickat ärendet vidare till sin motsvarighet i Nederländerna där Tesla har sitt europeiska huvudkontor.

Det är alltså fortfarande oklart hus filminspelningarna ska tolkas rent rättsligt.

– I nuläget behöver vi invänta vad Nederländernas myndighet kommer fram till, säger Jenny Bård, jurist på IMY:s kameragrupp, till Sveriges Radio.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2022-09-19 23:46 Hur nära ska man står för…
  • 2022-09-19 23:38 Oavsett hur positivt det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.