Bild
Nästa artikel
Telefonen kan avslöja rattfulla förare – innan olyckan

Telefonen kan avslöja rattfulla förare – innan olyckan

Nyheter

Med hjälp av modern teknik kan en onykter förare avslöjas i tid, visar en ny studie.

Moderna mobiltelefoner är sprängfyllda med sensorer för att känna av rörelse – till exempel en accelerometer och ett så kallat gyroskop.

Det skulle kunna användas för att avslöja och varna förare som kör bil onyktra, enligt en ny stydie gjord av forskare vid University of Pittsburgh.

Sensorerna i mobiltelefonerna kan med 90 procents träffsäkerhet avslöja om någon passerat gränsen för rattonykterhet, och det räcker med att personen går tio steg med telefonen.

Eftersom många nya mobiltelefoner numera känner av när de befinner sig i en bil, och kan aktivera ett särskilt billäge som tystar notiser, kan föraren även få en varning om han eller hon är på väg att köra iväg onykter.

– Vi har kraftfulla sensorer som vi bär med oss vart vi än går. Vi behöver lära oss använda dem för att bättre gynna folkhälsan, säger forskaren Brian Suffoletto till BBC.

I studien ingick 22 deltagare i åldrarna 21–43 år. De fick dricka en vodkadrink varje timme tills blodet innehöll 80 milligram alkohol per 100 milliliter. Mobiltelefonen kunde alltså ofta avgöra att försökspersonen var onykter.

https://www.vibilagare.se/nyheter/farre-blaskontroller-i-trafiken-upptacktsrisken-ar-mindre

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-08-20 12:49

Hur funkar detta på personer med lite dålig balans eller de som ofta är yviga i sina rörelser? På vilket sätt noterar appen eller vad det är att personen är onykter?

#2
2020-08-20 14:22

Väldigt många rattsurfare lär fångas i nätet...

#3
2020-08-20 18:12

Vilka som kör rattfulla, vill bli påminda av mobiltelefonen?

#4
2020-08-22 20:10

Carl Trefalt: Rätt så. Har de struntat i reglerna om rattfylla så lär de strunta i en varning i mobiltelefonen. Kan endast kontrolleras
vid en poliskontroll eller om en olycka har inträffat men då är det redan försent.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.