Nästa artikel
Telefon bakom ratten dödade fyra
Nyheter

Telefon bakom ratten dödade fyra

Publicerad 8 november 2016 (uppdaterad 9 november 2016)
Bilder inifrån lastbilen visar hur chauffören tittar på sin telefon innan olyckan.
En engelsk lastbilschaufför har dömts till tio år fängelse efter att ha orsakat fyra människors död genom att titta på sin telefon i stället för på vägen.
När chauffören valde att leta efter musik i sin telefon i stället för att titta på vägen framför sig slutade det med at han körde in i fyra andra bilar varav en pressades in under en annan lastbil. Kollisionen dödade en mamma och hennes tre barn och lämnade flera andra svårt skadade och chockade. Det rapporterar BBC.

Chauffören hävdade först att bromsarna på lastbilen slutat att fungera, men två kameror i bilen visar att han i över en kilometer tittade på sin telefon i stället för att ha ögonen på vägen. Sekunden innan olyckan tittar han upp, men då är det för sent. Mindre än en timnme innan olyckan hade han dessutom skrivit på ett avtal med sin arbetsgivare där han lovade att inte använda telefonen bakom ratten.

Domstolen beslutade att chauffören var skyldig till vållande till annans död genom vårdslöshet i trafik och dömde honom till tio års fängelse.

Diskutera: Hur ska problemet med telefoner i trafiken bekämpas?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-11-08 15:50
Hackenbush

Den surfningen blev dyr för alla inblandade. Kommer att hända allt fler liknande olyckor framöver.

#2 • Uppdaterat: 2016-11-08 18:24
LeifV

Hmm... finns det en enda lastbilschaufför som inte ljuger? Har inte stött på en enda -men har haft nog så skoj med kameror på de usla chaufförernas bekostnad, naturligtvis.

All cred till arbetsgivaren som installerat kamerorna! Mer sånt, mer övervakning av lastbilschaffisarna -förutom de som syntes på bilden vore det bra med bakåtriktade kameror också, med synfält som backspeglarna.

#3 • Uppdaterat: 2016-11-08 18:26
kisse

Men han höll ju hastigheten verkar det som, det är ju det viktigaste enligt trafikverket......
Häromdagen så körde jag ikapp en bilist i vänsterfilen på motorvägen som körde som en kraftigt drogpåverkad. Han vägrade flytta på sig trots att han körde långt under hastighetsgränsen. Det blev signalhornet flera gånger och när jag äntligen kom om så satt han och tittade ner på sin mobil och var helt oförstående när jag vinkade att han skulle lägga av med det han höll på med.

#4 • Uppdaterat: 2016-11-09 09:04
1storstark

Vilken nationalitet chauffören har spelar ingen roll. Du "Odedicerad" som tycker att detta borde vara förbjudet - det är det redan! Det är även förbjudet att fippla med sin navigator, radio mm. så att det inverkar på körningen

#5 • Uppdaterat: 2016-11-09 12:25
Pi

För nån månad sen så stod jag i begrepp att köra in i en cirkulationsplats. Före mig låg 2 bilar och ingen trafik kom från angränsande vägar. Trots detta rörde sig ingen av bilarna. Efter en liten stund ser jag att den 2:a bilen i "kön" smyger ut åt höger (det var en fil) och lyckas ta sig förbi. Jag gör likadant och vad ser jag då - jo föraren av den 1:a bilen sitter djupt försjunken i sin mobil och SMS:ar eller nåt sånt. När jag är parallellt med bilen tutar jag och då hoppar föraren till...och strax efter rullar även den bilen in i cirkulationsplatsen. Hur borta får man vara i trafiken...

#6 • Uppdaterat: 2016-11-09 13:30
Henrik_gbg

Vilken jävla idiot rubrik. Stort ... syftningsfel. Borde ni inte kunna det Svenska språket bättre?
Klart telefoner är olämpliga att köra lastbil. ;-) Gör om gör rätt.

#7 • Uppdaterat: 2016-11-09 14:11
Hackenbush

Telefoner är smarta idag men att köra lastbil är nog att kräva för mycket av dem.

#8 • Uppdaterat: 2016-11-09 15:40
hultarn

Vi behöver fler fartkameror, då är alla problem lösta....
Allvarligt: fler poliser på vägarna skulle kunna minska telefonanvändandet, ja klara regler också förstås.

#9 • Uppdaterat: 2016-11-09 17:57
1storstark

Tror ni verkligen att ett totalförbud mot att hålla i en telefon skulle förändra något? Tomhylsorna ni beskriver skulle ändå inte fatta budskapet. Dessutom finns det inga poliser ute i trafiken som skulle kunna ta haffa någon. Sedan instämmer jag med Henrik. Det är inte telefonen som kört på någon!

#a • Uppdaterat: 2016-11-10 07:43
Hackenbush

Varför skulle ett totalförbud mot handhållen mobil vid körning vara sämre än att inte ha förbud?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.