Nästa artikel
Tekniken som får bilens farthållare att ”hallucinera”
Nyheter

Tekniken som får bilens farthållare att ”hallucinera”

Publicerad 2024-02-23 06:33 (uppdaterad 2024-02-23 07:22)
Genom att lura bilens radarsensorer kan forskare vid ett amerikanskt universitet få bilen att tvärnita utan anledning, eller dölja ett verkligt trafikhinder.

Nya bilar med olika typer av assistanssystem använder ofta radarteknik för att hålla koll på andra bilar i närheten. Men det är enkelt att lura radarsensorerna med hjälp av falska signaler.

Det visar en studie gjord av forskare vid Duke University i USA och som tidningen Ny Teknik skriver om.

Systemet som forskarna tagit fram kallas Madradar och kan få en bil att tvärbromsa och svänga in till vägkanten utan att någon annan bil finns i närheten. Tekniken kan också användas för att dölja verkliga bilar.

Med den här tekniken behövs inga förkunskaper i hur bilens radarsystem fungerar eller är inställt. Radarstörningar har förekommit länge, men det nya med Madradar-metoden är att forskarna gjort praktiska tester under verkliga förhållanden.

– Vi bygger inte de här systemen för att skada någon, men vi vill uppmärksamma problemen med dagens radarsystem för att visa att utformningen av dem behöver förändras i grunden, säger Miroslav Pajic, docent vid Duke University.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.