Nästa artikel
Sverigedemokraterna ändrar löftet om bränslepriserna
Nyheter

Sverigedemokraterna ändrar löftet om bränslepriserna

Publicerad 27 februari 2023 (uppdaterad 27 februari 2023)
Sverigedemokraterna halverar sitt löfte om att sänka bränslepriserna med tio kronor litern. Anledningen är att partiet vill ha en ”mer långsiktig politik”.

Regeringspartierna lovade kraftigt sänkta priser på bensin och diesel i valrörelsen. Sverigedemokraterna utlovade hela tio kronors sänkning av bränslepriserna på macken, genom att slopa reduktionsplikten.

Nu ändras löftet, enligt TV4 Nyheterna. Anledningen är enligt Martin Kinnunen, som är SD:s klimatpolitiske talesperson, att partiet nu vill ha en ”mer långsiktig politik”.

– Då är det inte möjligt att sätta ner momssatser på just drivmedel på det sättet. Det är ingen långsiktig modell, säger han till tv-kanalen.

Martin Kinnunen hävdar dock att partiet inte backar från sitt vallöfte. 

– Det vi la fram i valet var två delar, dels en permanent politik och dels en tillfällig politik.

SD halverar nu sitt löfte och utlovar en sänkning av dieselpriset med drygt fem kronor per liter. Partiet vill fortfarande ta bort reduktionsplikten, men kan tvingas kompromissa genom att behålla reduktionsplikten och sänka nivån till EU:s lägstanivå.

Exakt vad den ligger på är dock en fråga som diskuteras flitigt inom Tidöpartierna. Romina Pourmokhtari (L) som är klimat- och miljöminister har tidigare sagt till SVT Nyheter att nivån är ”under förhandling”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (18)

  • 28 februari 2023 thenor skrev: om tre år…
  • 28 februari 2023 om tre år kommer nya löften…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.