Nästa artikel
Nya regeringen kritiseras för bränslepriserna: ”Kan leda till besvikelse”
Nyheter

Nya regeringen kritiseras för bränslepriserna: ”Kan leda till besvikelse”

Publicerad 4 november 2022 (uppdaterad 4 november 2022)
Utlovade ”chocksänkningar” blev 14 öre per liter. Nu får nya regeringen bakläxa för beskedet om skattesänkningar på drivmedel.

Priserna på bensin och diesel var en viktig fråga under valrörelsen. De rekordhöga bränslepriserna under året var framför allt en käpphäst för högerpartierna, som lovade stora prissänkningar om de vann valet. 

När den nya regeringen nu har tillträtt har de i stället presenterat ett förslag som i praktiken innebär att priset på bensin och diesel sänks med 14 respektive 41 öre per liter.

Så här såg det ut under valkampanjen. Nu sänks drivmedelspriserna med som mest 41 öre i praktiken.

Energiskatten på bensin och diesel ska enligt förslaget sänkas med 80 öre per liter från den 1 januari. I ett pressmeddelande skriver regeringen att detta kommer leda till att priset på bensin och diesel sänks med en krona per liter vid pump, inklusive moms.

Vad de inte nämner är att skatten den 1 januari kommer att höjas med med konsumentprisindex plus två procent, vilket innebär att den faktiska prissänkningen blir betydligt lägre.

Nu reagerar branschorganisationen Drivkraft Sverige mot regeringen, och menar att de måste vara tydligare i sin kommunikation för att undvika missförstånd hos konsumenterna.

I ett remissvar till regeringens förslag skriver organisationen att dessa missförstånd i förlängningen ”kan leda till besvikelse och minskat förtroende för politiken och drivmedelsbranschen”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (49)

  • 8 november 2022 Christer, "Faan vad du är…
  • 7 november 2022 Bertilio skrev: Är man så…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.