Nästa artikel
Sverige får inget undantag – kritik mot regeringen
Nyheter

Sverige får inget undantag – kritik mot regeringen

Publicerad 28 mars 2022 (uppdaterad 29 mars 2022)
Som det ser ut nu får Sverige inget undantag från EU:s skatteregler som skulle ge billigare bensin och diesel.

Regeringen har försökt få till en större sänkning av bensin- och dieselpriserna än de 1,30 kr/l som aviserades tidigare i mars. Det är något som oppositionen krävt, genom att ansöka om ett särskilt undantag från skattereglerna hos EU. På så sätt ska Sverige ta bort energiskatten på bensin och diesel under tre månaders tid.

Men på ett toppmöte där statsminister Magdalena Andersson (S) föreslog det tillfälliga undantaget sa övriga EU-länder nej. Det krävs att andra EU-länder godkänner förslaget för att det ska bli verklighet.

Beskedet har fått Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som utlovat en sänkning på 4–5 kr/l med hjälp av undantag från EU-reglerna, att reagera.

– Att hon snabbt säger att det inte går, det tar jag med en nypa salt, ärligt talat. Här krävs mer ansträngning av regeringen, säger han till TT.

Bensin dyrare – diesel billigare

Bensinen blev 25 öre dyrare på måndagmorgonen och kostar nu 21,79 kr/l på Circle K. Samtidigt blev dieseln 30 öre billigare. Den kostar nu 26,22 kr/l.

Under helgen kom även beskedet att Konkurrensverket ska hålla ”ett extra öga” på drivmedelsbranschen för att se om de ständiga prisjusteringarna kan innebära tecken på kartellbildning. Men någon pågående utredning finns inte i nuläget.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 29 mars 2022 Medhåll John
  • 29 mars 2022 Bra nyhet att Sverige inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.