Nästa artikel
Sup efter olycka blir brottsligt
Nyheter

Sup efter olycka blir brottsligt

Publicerad 17 mars 2011 (uppdaterad 18 mars 2011)
En rattfull förare ska inte kunna hävda att han eller hon druckit efter en trafikolycka. Så kallad eftersupning ska nu kriminaliseras.

På torsdagen enades socialutskottet om en lag mot eftersupning. Regeringen och oppositionen var överens om att alkoholintag efter en trafikolycka ska förbjudas.
 
”Det är inte rimligt att någon ska kunna klara sig undan ansvar för rattfylleri genom att hävda att man druckit alkohol i efterhand”, skriver de borgliga partierna i ett pressmeddelande.

Riksdagen ska nu besluta i frågan den 30 mars. Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, ser lagförslaget som en stor framgång.

– Ett stort och farligt kryphål i lagen är därmed på väg att täppas till, kommenterar Tom Bjerver på MHF.

Förbud i sex timmar
Det innebär att Sverige närmar sig en lag likt den i Norge, där föraren inte får dricka alkohol sex timmar efter en trafikolycka. Om föraren ändå skulle inta alkohol betraktas det som rattfylleri.

Enligt MHF ökade antalet fall med eftersupning från 124 till 514 från 2009 till 2010.

Diskutera: Vad tycker du om nya lagen mot eftersupning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-03-17 17:52
Roy J

Ett nytt grepp, Faktiskt inget jag tänkt på.
Men ett alldeles utmärkt beslut!

#2 • Uppdaterat: 2011-03-17 18:41
Wuzac

Så, ponera att man eftersuper efter en olycka vad blir då straffet/konsekvensen jämfört med rattfylla? Kan t ex körkortet dras in även för eftersupning? Påverkas inte körkortet eller mindre straff kanske eftersupning ändå föredras ställt mot att åka ditt för rattfylla.

#3 • Uppdaterat: 2011-03-17 20:21
amoC

Det kommer likställas med rattfylla, i alla fall enligt Sveriges Radio.

#4 • Uppdaterat: 2011-03-18 13:14
Gösta_L

Jag är kluven.
Visst är det säkert många som kommer undan genom att påstå att de "eftersupit".

Å andra sidan kan det efter en olycka säkerligen vara skönt att att ta sig ett stärkande järn. För att lugna nerverna.
Men denna möjligheten försvinner nu. Och på det stora hela är det säkert värt att offra denna möjlighet för att komma år "eftersuparna".

#5 • Uppdaterat: 2011-03-18 13:17
amoC

Som jag förstod det så får man lov att supa till efter det att polis varit på plats och gjort utandningsprov. Men det är klart, de är ju inte kända för att vara på plats särskilt snabbt.

#6 • Uppdaterat: 2011-03-18 13:21
FLAC

jaså, Gösta är kluven.... solklart tycker jag, det handlar ju om att polisen ska hinna göra sin kontroll. Om de hinner göra blåstest alt ta blodprov så du är hemma igen efter 4 timmar lär ju ingen bry sig om du häller upp ett glas renat för att "lugna nerven"...
eftersupare, bara miljöpartister och arbetare... eller hur var det nu?

#7 • Uppdaterat: 2011-03-18 15:11
saabnisse

För många år sedan var det ju en förmildrande omständighet om man råkade ut för en olycka i påverkat tillstånd.
"Det vet man ju att det inte är så lätt att köra bil då man är onykter".
Så är det ju inte nu.
Men ett bra tips är att ha ett rör i handskfacket att bjuda på om man blir inblandad i en olycklig situation under väntan på polisen.

#8 • Uppdaterat: 2011-03-18 15:20
KaptenOberkommando

Jag måste sälla mig till dem som också är kluven i frågan. Det är ju otroligt märkligt att man ska kunna bli dömd för ett brott man inte har begått - alltså, man ska kunna dömas till rattfylleri (!) fastän man inte har kört "full". Detta är inte särskilt demokratiskt eller rättssäkert. Det här påminner om idén att en bils ägare ska kunna bötfällas alt. få körkortet indraget om den som har lånat bilen drar på i 110 på 70-sträcka - allt helt utom ägarens kontroll eller vetskap. Rättssäkert? Knappast!
Och än värre blir det i och med att detta förslag påminner om det förfarande de allierade med amerikanerna i spetsen använde mot tyska krigsförbrytare i Nürnberg: De allierades jurister upptäckte att det inte fanns lagar som täckte alla "fel" som tyskarna hade begått. Så vad gjorde man? Jo, man stiftade lagar i efterhand (!) och meddelade domslut så att säga retroaktivt. Men på det hållet var allt tillåtet. Att amerikanerna sedan plockade över tusentals nazistiska krigsförbrytare med raketexperten Werner von Braun i spetsen i jakten på herravälde i rymden i stället för att skicka även dessa till Nürnberg var helt plötsligt rumsrent!

Nej, mitt förslag är att ingen av de inblandade förarna får lämna olycksplatsen förrän antingen polisen, brankåren eller ambulansen (eller annan kommunal/politisk tjänsteman eller liknande med befogenheter) har varit på platsen och tagit utandningsprov. Men att komma hem efter 5 timmar och 45 minuter och hitta någon "full" för att sedan åtala personen för rattfylla är ovärdigt ett så kallat rättssamhälle.

#9 • Uppdaterat: 2011-03-18 16:27
amoC

@Kapten: Jag tror att ditt förslag är samma som det som föreslås. Jag är inte helt säker dock, lyssnade inte så noga när de diskuterade det på radion. Jag hoppas iaf att det är så, för annars är det helt vansinnigt.

#a • Uppdaterat: 2011-03-18 18:50
Roy J

Ett glas rött kan vara gott till viss mat, liksom öl till annan. En skvätt god whisky kan vara en upplevelse att smutta på.
Men aldrig att jag tagit mig en stadig grogg för att "koppla av efter jobbet". Då är man farligt ute.
Att lugna nerverna med alkohol är inget jag ens tänkt på att göra. Jag föredrar att tänka igenom situationen och eventuellt snacka med någon.
Nu vet jag inte om den här sextimmarsregeln behöver tillämpas vid varenda olycka. Jag kan ju hålla med om att det först måste finnas en misstanke - genom sitt beteende helst också styrkt med ett utandningsprov på platsen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.