Bild
Nästa artikel
Subaru prisas för övervakning

Subaru prisas för övervakning

Nyheter

Finessen att kunna hålla kamerakoll på om föraren blir trött har vunnit teknikpris.

I nya Subaru Forester sitter en kamera riktad mot föraren som läser av ansiktet och varnar med ljud och symboler om blicken vandrar iväg eller om den bakom ratten håller på att somna.

Systemet kallas för DriverFocus och vann nyligen brittiska konsumenttidskriften What Car?s pris i kategorin nyskapande teknik. Det var bilsäkerhetsorganisationen Thatcham Research i Storbritannien som utsåg Subarus innovation till den bästa av totalt tio tävlande biltillverkare.

– Det här är vad vi kallar för "skyddängelsteknologi" och Subarus variant är den mest överlägsna vi sett 2019. Vi anser att denna teknik banar väg för ett säkert införande av högre nivåer av självkörning i framtiden, säger Matthew Avery, forskningschef på Thatcham Research.

Vi Bilägare har provkört Subaru Forester med övervakningsfinessen och du kan läsa om det här.

Efter Subaru på prispallen hamnade Hyundais sidokrockkudde, BMW:s "svarta låda", samt Jaguar Land Rovers videobackspegel. Läs mer om dem här.

Diskutera: Vad tycker du om Subarus förarövervakning?
Taggar: Nyheter, Subaru

Kommentarer

#1
2020-01-16 17:37

Låter bra men hjälper det när man biter ihop och kör 10 mil till.

#2
2020-01-16 22:13

Vore bra om systemet väckte mig också om jag somnar..

#3
2020-01-17 15:55

Övervakningssystem som kontrollerar förarens blick och huvud fanns redan 2006 i Lexusbilar och Lexus system fungerar även om du har solglasögon på dig samtidigt som du kör på natten.
Så mycket för det nydanande system för förarövervakning.
Snart lanseras nog Lexus bakåtseende radar som något nydanande där radarn ser om någon tänker köra in i din bil bakifrån och ser då till att säkerhetsbälten dras åt nackskydd skjuts fram mot huvudena ryggstöd rätas upp med flera åtgärder.

#4
2020-01-19 12:48

Var inte Opel först med detta? :-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.