Nästa artikel
Stora mängder batterimetaller hittade i Norge
Nyheter

Stora mängder batterimetaller hittade i Norge

Publicerad 2023-01-30 14:15 (uppdaterad 2023-01-30 15:22)
Efter stora fyndet i Kiruna – nu rapporterar norska myndigheter om ”ansenliga mängder” värdefulla mineraler på deras havsbottnar.

Två veckor efter att svenska LKAB gjort vad de kallar Europas största fynd av jordartsmetaller meddelar norska myndigheter att de gjort en liknande upptäckt.

Enligt en ny resursvärdering från Oljedirektoratet finns det ”ansenliga mängder” värdefulla metaller och mineraler på de norska havsbottnarna. Enligt myndighetens uppskattningar finns det bland annat 38 miljoner ton koppar, 45 miljoner ton zink, 2,3 miljoner ton guld och 1 miljon ton kobolt på den norska kontinentalsockeln, såväl som en rad sällsynta jordartsmetaller som används i produktionen av allt från elbilsmotorer och batterier till solceller och vindkraftverk.

Flera av fyndigheterna, bland annat neodym, kobolt och magnesium, finns med på EU-kommissionens lista över kritiska råvaror, som kommer att vara avgörande när värden rör sig bort från fossila bränslen.

Att det finns stora mängder värdefulla råvaror på havsbottnarna har varit känt länge. Däremot är de miljömässiga konsekvenserna av att utvinna dessa fortfarande okända, och miljöorganisationer manar till försiktighet.

Norges olje- och energiminister Terje Aasland öppnade i höstas för att djuphavsbrytning kan komma att bli en viktig industri för landet i framtiden.
– Förutsatt att utvinning kan ske på ett lönsamt sätt, och med en acceptabel grad av miljöpåverkan, kan det här bli en spännande ny näring, sa han till nyhetssajten E24 i november.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2023-02-01 20:34 dumjävel skrev: Med tanke på…
  • 2023-01-31 15:47 Med tanke på att det tagits…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.