Nästa artikel
Europas största metallfynd hittat i Kiruna
Nyheter

Europas största metallfynd hittat i Kiruna

Publicerad 13 januari 2023
LKAB har länge känt till förekomsten av viktiga jordartsmetaller i sitt gruvområde i Kiruna, men inte dess omfattning. Nu står det klart att fyndet är det största av sitt slag i hela Europa.

LKAB har i sitt gruvområde Per Geijer i Kiruna gjort ett jättefynd av jordartsmetaller som är viktiga vid produktion av vindkraftverk, elmotorer och batterier.

Fyndets omfattning är inte fastställt, men redan nuvarande upptäckt ses som den största av sitt slag i hela Europa. Fyndet sägs räcka för att ge en miljon ton av oxiderna med de i dag hett eftertraktade jordartsmetallerna som beräknas få stor betydelse för den framtida omställningen mot eldrift.

LKAB betonar också att sökområdet inte är avslutat. Därför vet ingen ännu hur omfattande fyndet är i sin helhet. Klart är däremot att det redan nu gör Europa mindre beroende av Kina som annars är en stor exportör av liknande metaller.

– Vi räknar med att behöva ett antal år för att undersöka fyndigheten ytterligare för att skapa förutsättningar för att lönsamt och hållbart börja bryta, kommenterade Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB under en presskonferensen.

Men från upptäckt till brytning och utvinning av råmetallen kvarstår en lång process. Enligt LKAB:s tidigare erfarenhet i liknande processer utesluter gruvbolaget inte att det kan ta mellan 10-15 år innan brytningen kan påbörjas. Gruvbolagets första steg blir att i år lämna in en ansökan om bearbetningskoncession.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 13 januari 2023 Optimus skrev: Va bra, då…
  • 13 januari 2023 J.L skrev: LKAB är rätt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.