Nästa artikel
Stor återförsäljare av Peugeot och Citroën i konkurs
Nyheter

Stor återförsäljare av Peugeot och Citroën i konkurs

Publicerad 24 januari 2023 (uppdaterad 24 januari 2023)
Arlandastad Bil norr om Stockholm har ansökt om konkurs, uppger branschorganisationen MRF:s tidning.

En stor bilhandlare som säljer Peugeot och Citroën norr om Stockholm har ansökt om konkurs. Det skriver tidningen Motorbranschen.

Det handlar om Arlandastad Bil som har en nybyggd bilhall med det senaste inredningskonceptet för att vara godkända att sälja Peugeot och Citroën. 

De långa leveranstiderna för nya bilar kombinerat med att elbilsbonusen togs bort ska ha gjort att försäljningen minskat kraftigt, även när det gäller privatleasing. Företaget omsatte 43,8 miljoner kronor under 2021 och redovisade då en förlust på 7,5 miljoner.

”De har förlitat sig mycket på nybilsförsäljning vilket är svårt när inga eller få bilar finns att leverera”

Att driva bilhallen vidare med personal och andra omkostnader, samt med åtta månader kvar på kontraktet, utan att kunna leverera tillräckligt många bilar har försatt företaget i en svår situation.

– Bilköp står generellt inte högt på agendan just nu med elkris och krig, och Arlandastad Bil har förlitat sig mycket på nybilsförsäljning vilket är svårt när inga eller få bilar finns att leverera. Den slopade elbilsbonusen blev ytterligare en spik i kistan samtidigt som man har varit framtung med investeringskostnader för den nya hallen, och kommit till ett läge där man inte kan lägga in mer egna pengar, säger konkursförvaltaren Leonardo Merino till Motorbranschen.

Konkurserna i bilbranschen har ökat kraftigt den senaste tiden, enligt siffror från UC som Vi Bilägare skrev om tidigare i år. Ökningen under andra halvåret 2022 jämfört med samma period året innan var 21 procent.

Svenska elfordonstillverkaren Inzile och biltvättskedjan Waxy är bara två av företagen i bilbranschen som ansökt om konkurs de senaste månaderna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 25 januari 2023 Men med färre privat-leasade…
  • 25 januari 2023 Privatleasing var väl…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.