Nästa artikel
Stopp för nya cykelregeln: "Otroligt märkligt beslut"
Nyheter

Stopp för nya cykelregeln: "Otroligt märkligt beslut"

Publicerad 20 februari 2020 (uppdaterad 21 februari 2020)
Att cykla mot enkelriktat på vissa gator skulle ge bättre framkomlighet. Men nu stoppas försöket av Transportstyrelsen.

För några år sedan inleddes ett försök i Stockholm där det blev tillåtet att cykla i båda riktningarna på vissa enkelriktade gator. Bilar fick alltså bara köra i "rätt" riktning, men det blev tillåtet att cykla i båda riktningarna.

Kritiken lät inte vänta på sig. Vissa hyllade den nya regeln som skulle göra det attraktivare att cykla, medan andra såg en ökad olycksrisk.

Förra året förbjöd länsstyrelsen Stockholms stads skyltar som tillät cykling mot enkelriktat, och nu säger även Transportstyrelsen definitivt nej till cykelreglerna.

"Det är inte möjligt att tillåta trafikanter att köra mot färdriktningen på gator som är enkelriktade. Stockholms kommun har därför inte rätt att tillåta cyklande i båda riktningar på enkelriktade gator", slår Transportstyrelsen fast i ett beslut som inte kan överklagas. Totalt handlar det om 357 föreskrifter som nu ska upphävas.

– Vår bedömning är att Stockholms kommun inte haft stöd för sina beslutade trafikregler, säger Lars Hammar, utredare på Transportstyrelsen.

Enligt honom är det viktigt att värna om cyklisternas säkerhet. Om en bil färdas på en enkelriktad gata, och ska svänga vänster, ska den ligga så långt till vänster som möjligt – precis där en mötande cyklist skulle kunna dyka upp.

– Vi förstår och stödjer kommunens intentioner att förbättra förutsättningarna för trafik med bland annat cykel. Att främja cyklandet innebär stora fördelar för folkhälsan och bidrar till bättre miljö och ett hållbart samhälle. Så initiativet att öka cyklandet är något som ska betraktas som positivt, säger Petra Wermström, avdelningsdirektör på Transportstyrelsen.

Men trots det sätter myndigheten alltså stopp för försöket efter att en privatperson överklagat kommunens tidigare beslut till länsstyrelsen.


Daniel Helldén: Funkar bra i andra länder

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) som varit en ivrig förespråkare av cykelregeln hävdar att samma regel finns i en mängd andra länder där den fungerar "utmärkt", och att Transportstyrelsen därmed går emot tolkningen av Wienkonventionen som exempelvis Danmark, Norge och England gjort.

 – Det är otroligt märkligt att Transportstyrelsen kommer med det här beskedet. Vi har gjort en reform där man får cykla mot enkelriktat som fungerar alldeles utmärkt för både cyklister och bilister, som gör staden mycket smidigare och även trafiksäkrare, säger Daniel Helldén till Vi Bilägare.

Han rekommenderar Transportstyrelsen att "åka på studiebesök" för att se hur regeln fungerar i andra länder.

– Det märkliga är att Sverige nu blir ett undantag i Europa, säger Daniel Helldén.

Ambitionen hos Stockholms stad verkar dock inte vara att helt ge upp. I ett pressmeddelande förklarar Miljöpartiet i Stockholm att den tidigare skyltningen "motorfordonstrafik förbjuden" ska sättas tillbaka för att fortsätta möjliggöra för cyklister att cykla mot enkelriktat.

Läs också: Daniel Helldén om att cykelregeln försvinner: "Ett steg tillbaka"


"Bakslag för cyklingen"

Även Cykelfrämjandet ser Transportstyrelsens besked som ett bakslag. Möjligheten att cykla mot enkelriktat finns på vissa gator i flera svenska städer, inte bara Stockholm, och en studie som genomförts med finansiering av Trafikverket har visat att olycksrisken blir lägre – bland annat eftersom cyklister kan välja en lugn bakgata istället för en stor genomfartsled.

– Det här är ett bakslag för cyklingen i flera kommuner. Cykling mot enkelriktat är vanligt här och i övriga världen. Vår nya internationella studie visar att det är en effektiv åtgärd för att öka trafiksäkerheten och framkomligheten för cyklister, säger Moa Rasmusson, ordförande i kommun- och regionföreningen Svenska Cykelstäder.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-02-20 17:46
saabnisse

Det spelar väl ingen roll vad man tar för beslut i det här fallet, de flesta cyklister verkar ju ändå inte bry sig om trafikregler!

#2 • 2020-02-20 18:44
pinjong

Någon måtta får det väl vara på anarkin. Inför cykelkörkort. Och reg.skylt. Och varför inte lite cykelskatt.

#3 • 2020-02-20 19:21
Hundter

Osso’ en miljösnubbe igen! Rösta på Mp så stannar Sverige!!

#4 • 2020-02-20 19:23
Hundter

Är någon förvånad? Mp igen!!

#5 • 2020-02-20 19:27
Reverend Benny

Kan bara hålla med Daniel Helldén i detta fallet, skumt att Sverige väljer att sticka ut och gå sin egna väg.
Speciellt då vi har relativt lite cyklister i städerna jämfört med många andra länder där regeln finns.

#6 • 2020-02-20 20:15
Kanske

Undrar varför inte Daniel Helldén förordar fri högersväng. Även det funkar bra i andra länder. Han kanske borde åka på studiebesök han med. Fick han lära sig hur trafik skall hanteras så kanske problemen blev färre.

#7 • 2020-02-20 20:15
Axa

Ehm, Trafikförordningen är ganska tydlig.
En cykel räknas som ett fordon. På en enkelriktad gata får fordon endast framföras i ena riktningen.

#8 • 2020-02-20 20:24
Reverend Benny

Vet vi vad Daniel Helldën tycker om fri högersväng? Sannolikt inte.
Tycker det är bra att ta intryck av hur andra länder gör och kopiera fungerande lösningar istället för att tro att vi är unika och försöka uppfinna hjulet själv.
Vi är inte så unika som vi så gärna vill tro.

#9 • 2020-02-20 22:02
sanor

Yes, bra nyheter.

#a • 2020-02-21 07:09
Krister_L

Har tillgång till en lägenhet i Bydgoszcz/Polen som ligger på en enkelriktad gata. Där möter jag alltid cyklister på väg hem och det fungerar alldeles utmärkt. De håller till höger precis som jag och jag tycker inte det stör alls. Gatorna är dessutom så smala att bilarna parkerar på trottoarerna, vilket gör att cyklisterna inte får plats där.

// Krister

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.