Nästa artikel
Stellantis varning: Bilmarknaden kan kollapsa
Nyheter

Stellantis varning: Bilmarknaden kan kollapsa

Publicerad 4 juli 2022 (uppdaterad 5 augusti 2022)
Om inte elbilspriserna sjunker finns risk att hela bilindustrin faller ihop, enligt Stellantis.

EU har tagit ett stort steg mot att helt förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar 2035. Elbilar är fortfarande dyrare att köpa än vanliga förbränningsbilar, även om de kan vara billigare att äga i längden. Men elbilspriserna har skjutit i höjden på sistone och är nu ofta betydligt högre än för motsvarande förbränningsbil.

En viktig milstolpe blir när elbilar är lika dyra att köpa som bilar med förbränningsmotorer, men enligt vissa bedömare kan det ta längre tid än beräknat på grund av de höga råvarupriserna.

Förbudet mot nya förbränningsbilar kan i värsta fall få hela bilmarknaden att falla ihop. Det tror i alla fall tillverkningschefen på jättekoncernen Stellantis, Arnaud Deboeuf – trots att Stellantis nu försöker kapa tillverkningskostnaden för elbilar med 40 procent till 2030.

– Om elbilar inte blir billigare kommer marknaden kollapsa. Det är en stor utmaning, sa han förra veckan enligt Bloomberg.

Stellantischefen Carlos Tavares tycker att EU:s politiker ”inte bryr sig” om biltillverkarna har tillräckligt mycket råmaterial för att bygga elbilar.

Stellantis har tidigare riktat kritik mot elbilsomställningen men har nu tagit på sig att lansera 75 helt eldrivna modeller fram till 2030. Arnaud Deboeuf får medhåll av Stellantischefen Carlos Tavares som tycker att EU:s politiker ”inte bryr sig” om biltillverkarna har tillräckligt mycket råmaterial för att bygga elbilar. Carlos Tavares har dock upprepade gånger uttalat sig på ett kritiskt sätt mot elbilsomställningen, något du kan läsa mer om här och här.

Inom samma koncern uttrycker sig Arnaud Ribault, som är Europachef för Citroën, på samma sätt.

– Det är verkligen ett hot att elektrifieringen ökat bilpriserna så mycket att folk inte längre har råd med bilar, säger han till Autocar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (29)

  • 28 juli 2022 Raphael skrev:…
  • 27 juli 2022 NIMBY, är väl vad som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.