Nästa artikel
Stellantis ska lansera budgetmärke för elbilar
Nyheter

Stellantis ska lansera budgetmärke för elbilar

Publicerad 3 november 2023 (uppdaterad 3 november 2023)
Jättekoncernen Stellantis ska börja sälja kinesiska elbilsmärket Leapmotor i Europa. En av modellerna är en billig stadselbil.

Stellantis ska börja sälja ett nytt bilmärke i Europa som ska fokusera på billiga elbilar. Det säger koncernens finanschef Natalie Knight till Automotive News.

Stellantis har köpt en del av kinesiska elbilstillverkaren Leapmotor och nu startas ett samriksbolag baserat i Nederländerna för att importera elbilarna till Europa.

De nya elbilarna ska säljas vid sidan av Stellantis nuvarande märken, men det är oklart om namnet Leapmotor behålls eller om bilarna ska säljas under annat namn.

Bland konkurrenterna finns Dacia Spring och även nyligen visade Citroën ë-C3 som siktar på en relativt låg prislapp men som enligt Stellantis ändå ska vara lönsam redan från start.

Leapmotor säljer flera elbilsmodeller i Kina men det är inte klart vilka som kommer till Europa.

Leapmotor grundades 2015 och säljer flera elbilsmodeller i Kina, bland annat två suvar och en sedan. Men eventuellt är det småbilen Leapmotor T03 som blir mest intressant för Stellantis i Europa. Den marknadsförs redan i Frankrike och går att leasa från 1 200 kr/mån efter subventioner. Prislappen i Kina ligger på 100 000 kr men blir högre i Europa.

Eftersom Leapmotor ännu inte säljs i Europa är de inte krocktestade av Euro NCAP, men budgetelbilen Dacia Spring har fått dåligt betyg för krocksäkerheten och även Citroën har gjort klart att högsta betyg hos Euro NCAP inte är någon prioritet.

De nya elbilarna från Leapmotor ska börja säljas sent 2024.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 4 november 2023 Rikard Instämmer. Det verkar…
  • 4 november 2023 Ingen som har några…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.