Nästa artikel
Stellantis döms för dieselfusk i USA – får böta 3 miljarder
Nyheter

Stellantis döms för dieselfusk i USA – får böta 3 miljarder

Publicerad 2 augusti 2022 (uppdaterad 2 augusti 2022)
Domen kommer fem år efter att fusket upptäcktes.

Efterspelen från den så kallade Dieselgate-skandalen pågår fortfarande. I juni erkände Fiat Chrysler Automotive, som numera är en del av Stellantis, att de fuskat sig igenom utsläppstester och sålt över 100 000 dieselbilar i USA med missvisande utsläppssiffror.

I måndags meddelades domen. FCA ska totalt betala motsvarande tre miljarder kronor i böter, och döms till skyddstillsyn i tre år.

Biträdande justitiekansler Todd Kim säger i en kommentar att domen är ett resultat av en grundlig, tre år lång utredning. 
– Beslutet visar att USA:s justitiedepartement är fast beslutet att hålla brottsliga företag ansvariga när de vilseleder tillsynsmyndigheter, säger han enligt Automotive News.

FCA har tidigare betalat en likande summa i civilrättsliga påföljder i USA. De har också betalat omkring 1,9 miljarder kronor i kompensation till de över 63 000 kunder som tillsammans stämde företaget i en grupptalan efter att utsläppsfusket uppdagades.

I tillägg till boten ska företaget också se över och rapportera till myndigheterna att och hur de följer amerikanska miljölagar.

Tre anställda på FCA är i ett separat ärende åtalade för bedrägeri och för brott mot amerikanska miljölagar i väntan på rättegång.

Det är nu fem år sedan Dieselgate-skandalen briserade, när det visade sig att Volkswagen medvetet och systematiskt fuskade sig igenom utsläppstester med sina dieselbilar med hjälp av mjukvara som känner av när bilen befinner sig i ett testlabb. Det gjorde att bilarna i testerna hade betydligt mycket mindre giftiga utsläpp i testerna än ute i trafiken.

Det visade sig snart att flera andra biltillverkare gjort sig skyldiga till samma sak. Domen mot FCA gäller Jeep Grand Cherokee och Dodge Ram 1500 med så kallade ”Ecodiesel”-motorer som såldes i USA mellan 2014 och 2016.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.