Nästa artikel
Stämningsansökan mot BMW avslås av tysk domstol
Nyheter

Stämningsansökan mot BMW avslås av tysk domstol

Publicerad 2023-02-08 13:30
BMW bryter inte mot några lagar och måste inte sätta något exakt stoppdatum för förbränningsmotorerna, slår en tysk domstol fast.

Nej, BMW bryter inte mot uppsatta klimatmål och begränsar heller inte mänskliga rättigheter. Det är budskapet från det tyska rättsväsendet som avfärdar den stämningsansökan som en tysk klimataktivistgrupp tidigare riktat mot biltillverkaren.

Som Vi Bilägare tidigare rapporterat är grundfrågan för klimataktivisterna att BMW, precis som Mercedes, inte presenterat ett slutdatum för när de ska sluta bygga förbränningsmotorer.

Aktivistgruppen DUH lämnade in en stämningsansökan mot BMW, med krav på att tyska myndigheter ska förbjuda tillverkning av bensin- och dieselmotorer senast 2030.

Aktivistgruppen stämde BMW och krävde ett förbud mot nya förbränningsmotorer

Stämningen mot Mercedes har sedan tidigare avfärdats av tysk domstol. Under tisdagen tog domstolen i München samma beslut, den här gången gällande stämningsansökan mot BMW.

I sin motivering för beslutet säger domstolen att de inte kan finna grund för en sådan stämning. Tvärt om konstaterar domstolen att BMW har vidtagit en rad åtgärder för att nå de klimatmål som fastställts genom Parisavtalet år 2015. Vidare menar domstolen att BMW inte utgör något hot mot mänskligheten och heller inte bryter mot någon gällande lag.

DUH har redan beslutat att överklaga domen till högre instans, och tolkar domstolens motivering som att den här typen av stämning kan ge DUH rätt i framtiden och i högre instans.

– Dagens dom gör klart att vår stämning kan bli framgångsrik om det går att förutse att klimatmålen inte kommer kunna nås, säger advokaten Remo Klinger i ett uttalande.

Föreningens chef Barbara Metz skräder inte orden.

– BMW:s affärsmodell baseras på att förstöra våra liv. Vi tolererar inte längre de skador på klimatet som accepteras medvetet och som orsakas av den här koncernen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2023-02-10 10:34 Eller så tar man det…
  • 2023-02-10 09:38 Ja aktivism och extremism är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.