Nästa artikel
Snart mer biobränsle i tanken
Nyheter

Snart mer biobränsle i tanken

Publicerad 16 april 2012 (uppdaterad 17 april 2012)
Dubbelt så mycket etanol i bensinen och mer biobränsle i diesel. Det är regeringens strategi för 600 000 ton i minskade utsläpp per år.

Regeringen föreslår nu i sin vårproposition vad man kallar ett nytt kvotpliktssystem som innebär att de fossila bränslena ska blandas ut för att innehålla mer biodrivmedel.

Tio volymprocent etanol ska blandas i bensinen, jämfört med dagens nivå på fem procent. I dieselbränslet ska andelen Fame (fettsyrametylestrar) höjas från fem till sju volymprocent. De nya halterna ska börja gälla år 2014.

Blandningen ska enligt beräkningarna minska koldioxidutsläppen med 600 000 ton per år, och vara ett steg mot de energi- och klimatpolitiska målen.

Redan 2013 kommer nya EU-regler att införa en låg skatt på etanol och Fame, som tidigare varit skattebefriade. För att detta i sin tur inte ska innebära ett höjt bensin- och dieselpris kommer i stället bensinskatten att sänkas som kompensation.

Regeringen föreslår också en annan åtgärd för att minska användningen av fossila bränslen. Biobränslet HVO (hydrerade vegetabiliska oljor och fetter) kan användas i dieselmotorer och det ska vara skattebefriat att blanda in upp till 15 procent HVO i diesel.

Svenska Bioenergiföreningens vd Gustav Melin är positiv till regeringens förslag.
– Beskedet innebär att vi kan minska koldioxidutsläppen från biltrafiken ytterligare och skapa mer marknad för miljövänliga biodrivmedel, säger han i ett pressmeddelande.

Lennart Bengtsson från organisationen Bilfront påpekar att det är första gången sedan 1999 som en regering föreslår en bensinskattesänkning. Detta ser han som positivt men däremot är han kritisk till att förslaget ändå inte innebär några sänkta kostnader för de som är beroende av bilen.

– Svenska bilister har haft nog av dyra experiment och särlösningar. Sällan har det skett så mycket när det gäller att göra bilar effektivare och snålare, säger han.

Diskutera: Vad tycker du regeringens nya förslag om bränslen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-04-16 15:32
Swenssons

I min stillhet undrar jag en sak: Från media och lobbyister menar vissa läs, den samlade pressen, att etanolen gör mer skada än nytta men å andra sidan vill man ÖKA andelen etanol i bensinen från 5% till 10%, i USA ökar man från 15% till 20% etanol i sin bensin, för att MINSKA CO2 utsläppen! Hur går detta ihop? OM ökad etanolinblandning i bensinen är bra för miljön borde väl också vanlig etanol, E85, dvs flexifuelbilar också vara bra ur miljösynpunkt? Eller kan det vara så att CO2 utsläppen bara minskar om man blandar den i den vanliga bensinen? Kan nån förklara?

#2 • Uppdaterat: 2012-04-16 16:05
saabnisse

Det är mycket skrock inblandat i etanolen, inte enbart bensin i E85.
Jag vet inga bilar som inte klarar en ökad inblandning av etanol, men helt givet minskar inte totala utsläppen av CO2, det är enbart den CO2-del som kommer från fossilt bränsle som minskar.

#3 • Uppdaterat: 2012-04-16 16:18
Hackenbush

Som Biobränsle brukar jag ha Coca-Cola och Pop-corn

#4 • Uppdaterat: 2012-04-16 16:38
Swenssons

Hackenbush:
Intressant, hur gör man då? Jag har hört att man ska krossa popcornen i en mortel och lägga dem i colan över därefter är den klar att användas som fordons eller mopedbränsle.

#5 • Uppdaterat: 2012-04-16 18:20
Focus

Som en följd av detta borde bensinen bli billigare men det tror jag inte på.
Eventuell förtjänst med inblanding av billigare bränsle lär hamna hos bensinbolagen.

#6 • Uppdaterat: 2012-04-16 19:01
Hundter

Alla bilverkstäder kommer att jubla! Vem säger att Din bilmotor tål denna höga mix??
"Höga bensinpriset beror på världmarknadspriserna", sägs det! Varför kostar bensinen bara motsv. 7.20:-SEK i Australien? Är de inte beroende av världsmarknadspriset eller kan det vara så illa att Svenska Staten roffar åt sig alldeles för mycket skatt+skatt+skatt?

#7 • Uppdaterat: 2012-04-16 19:48
lsoderlund

Så blir man lurad vi pumpen igen.

Staten tar ut en skatt på etanol, i samma veva så ökar man etanolinblandningen. Således samma bensinpris.

Hade kunna ta skatten om den genererade bättre vägar, men så är det ju givetvis inte. Nu verkar pengarna gå till vägbyggen i andra EU-länder. Tack för den.

#8 • Uppdaterat: 2012-04-16 21:59
Per_K

Att öka inblandningen av etanol är bra, förutsatt att den producerats på ett miljövänligt sätt. Kommer det att bli så? Och varför görs inga satsningar på det miljömässigt bästa bränslet - biogas?

En annan sak som är bra att känna till är att det finns bilmodeller som inte klarar en ökad etanolinblandning, enligt denna lista: http://bit.ly/fqwNWn

#9 • Uppdaterat: 2012-04-17 07:09
generalzbynio

@Swenssons, CO2 utsläppen minskar aldrig. Och för Sveriges del hjälper det inte alls om vi använder etanol importerad från t.ex. Brasilien. Då har växterna taggit upp CO2 från luften i Brasilien och etanolbilarna sprider ut den tillbaka - i Sverige :)
Inte säkert om det var meningen med etanol? Men säkert är att jag skall aldrig köpa etanolbilen.

#a • Uppdaterat: 2012-04-17 08:33
kurrewi

Är det så enkelt att bara blanda i mera biobränslen, går alla våra bilar bra med detta.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.