Bild
Nästa artikel
Skoda Octavia G-Tec officiell – ny gasbil med minimal bensintank

Skoda Octavia G-Tec officiell – ny gasbil med minimal bensintank

Nyheter

Skoda lanserar en ny version av Octavia med gasdrift.

De senaste åren har utbudet av bilar som går att tanka med gas minskat drastiskt. Flera tillverkare har tvingats prioritera bort dem helt och satsar nu allt på elbilar och laddhybrider istället.

Även Volkswagen, som historiskt varit stora på gasbilsmarknaden, ser slutet för gasbilarna framöver. Men det ligger än så länge en bit bort och nu lanseras en helt ny gasmodell i koncernens modellprogram.

Nyheten i fråga är Skoda Octavia G-Tec som är en gasdriven version av nya generationen Octavia. Tankas bilen med vanlig gas minskas koldioxidutsläppen med 25 procent, enligt Skoda, och med biogas sänks utsläppen med mellan 85 och 90 procent jämfört med vanlig bensindrift.

Skoda Scala och suven Kamiq finns redan i gasutförande och nu kompletteras alltså utbudet av Octavia G-Tec som tack vare de lägre drivmedelspriserna på gas ska ge lägre driftkostnad.

Läs också: Volkswagen ser slutet för gasbilarna: "Förödande"

Skoda Octavia G-Tec officiell – ny gasbil med minimal bensintank

Fullstort bagageutrymme

Skoda Octavia G-Tec har en 1,5-liters bensinmotor med turbo på 130 hästkrafter. Den kommer enbart som kombi till Sverige och med automatlådan DSG som standard. Priset är ännu inte fastställt.

Gasdriften är ingen eftertanke utan Skoda Octavia ska vara konstruerad för gasdrift från början. Det innebär bland annat att föraren inte behöver välja mellan bensin- eller gasdrift manuellt. Lastutrymmet på 495 liter är lika stort som i vanliga Octavia.

Skulle gasen ta slut eller vara svår att hitta går bilen fortfarande att köra på vanlig bensin. Men bensintanken är på bara nio liter så där blir räckvidden inte särskilt lång. Å andra sidan är gastankarna större – de rymmer numera 17 kilo gas.

Gasbilar kan vara ett smart alternativ för den som inte har möjlighet att sänka utsläppen genom att välja en elbil. Å andra sidan finns vissa ”vita fläckar” på kartan över gasmackar i Sverige, och Vi Bilägare har genom åren avslöjat de allvarliga risker som kan uppstå om eller när gastankarna börjar rosta.

Det har i vissa fall inneburit att reparationskostnaden blivit så hög att bilen skrotas. Gasbilstillverkarna hävdar dock att konstruktionen blivit betydligt bättre och säkrare med åren.

Kommentarer

#1
2020-07-01 11:13

Kortare aktionsradie än en modern elbil...

#2
2020-07-01 12:04

Nåja, gasflaskorna på 17 kg kan jämföras med ca 25 liter bensin och tillsammans med bensintanken på 9 liter blir det ju ändå 34 liter.
Och vi har ju fått lära oss att en Octavia inte kan ta mer än 0,5 L/mil och då kommer man ju nästan 70 mil!
Men det var kanske med en annan motor?

#3
2020-07-01 14:39

Skillnaden är att elbilar kan laddas överallt, men den där kräver speciell utrustning för att kunna användas.

#4
2020-07-01 18:06

Då får man ha flera 20 liters bensindunkar i bilen!

#5
2020-07-01 18:44

Mäkinen, du har ju minst 15 mils reservtank och inom den radien finns det gott om fyllställen för gas i den beboeliga delen av Sverige.

#6
2020-07-01 20:46

Det är inte fråga om en helt ny modell från Skoda, för Octavia G-Tec har sålts i Sverige sedan år 2014, utan det handlar helt enkelt om en uppdaterad G-Tec (dock av nya generationen Octavia). Jag tycker det hade varit bra om man fått med siffor om räckvidden för gas och bensin i artikeln.

Den nuvarande Octavia G-Tec har på Skodas sida följande siffor: "Räckvidd gas 395 km, bensin 184 km, totalt 579 km blandad förbrukning WLTP".

Den uppdaterade modellen som har säljstart under augusti 2020, har jag hittat nedanstående information om på https://www.mynewsdesk.com/se/skoda_auto_sverige_ab/pressreleases/premia...

"Med sin gaskapacitet på 17,33 kg har OCTAVIA G-TEC en preliminär räckvidd på 500 km. Utnyttjar man bensinen i den 9 liter stora tanken, kan man köra ytterligare 190-200 km, för en total räckvidd på ca 700 km enligt WLTP."

#7
2020-07-01 21:14

Som jag skrev i #2!

#8
2020-07-01 21:31

Förbrukningen av bensin på nuvarande Octavia G-Tec är 6,4 l/ 100 km vid blandad körning enligt WLTP.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.