Bild
Nästa artikel
Självkörande minibussar ska testas i Linköping

Självkörande minibussar ska testas i Linköping

Nyheter

Snart finns två autonoma bussar på stadens öppna gator.

Tester av autonoma fordon på öppna gator verkar bli allt vanligare i Sverige och Europa. I höst påbörjas ett nytt projekt i Linköping där två självkörande minibussar kommer att tas i drift på  en slinga mellan Campus Valla och Vallastaden.

Bakom försöksverksamheten ligger Östgötatrafiken, Linköpings kommun, VTI och en rad andra partners. Bussarna kommer från de franska tillverkarna Easymile och Navya och kommer köras av det svenska mobilitetsföretaget Transdev.

– Vi har förberett projektet i Linköping under en längre tid. När vi nu har full finansiering, organiserade forskningsfrågor och samverkan med engagerade och kompetenta partners är vi väldigt glada att gå från ord till handling. Det blir spännande att kunna erbjuda den här teknologin till Linköpingsborna, säger Christian Monstein, innovationschef Transdev Sverige AB i ett pressmedelande.

Bussarna ska köras på en två kilometer lång slinga och kan transportera 10 till 13 personer åt gången. En säkerhetsförare kommer att vara ombord för att övervaka körningen, men också i egenskap av kundvärd.

Diskutera: Tycker du att självkörande bussar är en bra idé?

 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-07-24 16:08

Ja, då går det väl lika illa där, som det nyligen gjorde i Wien. Om dessa företag som utvecklar autonoma fordon (med hopp om att tjäna stora pengar) vill testa dem så får de bygga en egen bana och anställa folk som går omkring och är försökskaniner. Det är inte rimligt att vanligt folk skall behöva bli skadade eller dödade bara för att de skall få gratis testbana för eländet. .

#2
2019-07-24 16:55

Klarsynt: Du vet mycket väl om du läst om det i Wien att det inte var den autonoma bussen som körde på kvinnan utan att det var kvinnas som av ouppmärksamhet gick rakt in i sidan av bussen. Detta hade hänt troligtvis även om det var du och din Audi som kom körande i stadstrafiken och du redan passerat kvinnan med fronten och hon gått in i sidan. Hur menar du att det hade undvikits om det varit en förare i fordonet? Att hade det vart du hade du bromsat? Ja, då hade bilen stått still och hon fortfarande gått in i den, hade du väjt upp på trottoaren bredvid? Vi har inte en aning om där kanske gick folk, eller det stod parkerade bilar....
Att vända saker felaktigt som du inte har en blekaste aning om bara för att det gynnar din agenda är knappast något som ökar din trovärdighet.
Du tror väl inte på fullaste allvar att de inte testkört dessa fordon på avlyst mark innan? Detta är såklart fas 2, 4 eller 56, jag har inte en aning.....men om du verkligen tror de tar en helt nyutvecklad sak och direkt från ritbordet sätter den i verklig trafik......ja då blir jag mörkrädd. Sen som du läser så kommer den gå på en 2 kl lång slinga, den ska inte köras kors och tvärs hur som helst. Och den kommer vara bemannad......så sitt du ner i båten, tror helt ärligt att du och din Audi som helt körs med den mänskliga faktorn statistiskt sett är farligare för omgivningen än denna självkörande buss i Linköping. :)

#3
2019-07-24 17:31

Varför bromsar ni gubbar? Enligt er är Volvo 245 den bästa kärran.

#4
2019-07-24 17:39

Jag förstår inte poängen med dessa tester av "självkörande fordon"? Vadå självkörande? Varför kan inte kundvärden sitta bakom ratten istället? Då kör han/hon mycket smidigare, kan väja och bromsa som man gör bakom ratten. Självkörande fordon kommer aldrig att fungera i vanlig trafik. Börja med självkörande tåg och spårvagnar. Där finns ju redan en förutbestämd bana att köra på. Endast gas och broms behövs. Ingen ratt att vrida på. Inga vägval att göra. Hur svårt kan det va?

#5
2019-07-24 18:44

Arne nilsson1, varför inte. Om du bara visste hur många som kör påverkade varje dag så skulle du uppskatta självkörande fordon.

#6
2019-07-25 08:48

Hur sköts betalningen i dessa bussar?
Finns på sikt ingen fysisk person som kollar om passagerare betalar eller ej.
Kommer de arbetslösa busschaufförerna att få socialbidrag?

#7
2019-07-25 19:13

Häftig men Inget jag kommer använda jag kör själv tycker om det tycker det e kul o av kopplande

#8
2019-07-27 22:37

Självkörande bussar blir utmärkt.
Läs dagens DN och begrunda:
https://www.dn.se/nyheter/sverige/bussbolag-ber-om-ursakt-efter-att-somm...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.