Bild
Nästa artikel
Självkörande bilar redo inom 10 år

Självkörande bilar redo inom 10 år

Nyheter

Självkörande bilar är på väg att bli verklighet. Redan 2020 kan föraren släppa ratten, det spår amerikanska General Motors.

En av världens största biltillverkare, General Motors, presenterar nu en tidtabell för när självkörande bilar kan rulla ut i trafiken. Forskningschefen Alan Taub säger i ett uttalande att bilar som delvis kör sig själva lanseras i mitten av det här årtiondet. År 2020 introduceras sedan bilar som med mer sofistikerade system till fullo tar över kommandot från föraren. – Tekniken vi utvecklar kommer att ge ökad bekvämlighet genom att delvis eller fullständigt ta över uppgiften att köra, säger Alan Taub. Sådana bilar kommer att förses med olika sensorer, radar, kameror, gps och annan kommunikationsutrustning. Kombinerat med digitala kartor kan tekniken låta föraren göra något annat medan bilen koncentrerar sig på körningen, uppger GM. "Säkerheten primär" Alan Taub menar dock att säkerheten är det primära målet med utvecklingen. Han tror att bilkrascher helt kan elimineras. – Under de kommande åren tror vi att branschen kommer att uppleva en dramatisk utveckling i aktiva säkerhetssystem och, förhoppningsvis, en dramatik minskning av skadade och döda på våra vägar. General Motors har gjort ett åtagande att ligga i framkant av den här utvecklingen, säger Alan Taub. Diskutera: Vad tycker du om förarlösa bilar?
Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Raymond K
2011-10-18 10:44

Jag är inte förvånad, man har testat med självkörande bilar ett tag. Till och med Top Gear har åkt en självkörande bil runt deras bana.
Detta kommer ju att föra oss närmare "nollvisionen" med bilar som förhindrar kollisioner, i alla fall så länge elektroniken inte fallerar.

#2
2011-10-18 13:04

Hade gärna haft en självkörande bil! Dock med den brasklappen att den måste gå att köra manuellt ifall något krånglar.

#3
2011-10-18 17:06

Att bilarna begränsar möjligheter till förarens dumheter och misstag är ju redan på gång. Det är en sund utveckling. Åtminstone så länge bilarna fortfarande är roliga att köra - inom de där osynliga ramarna, alltså. Sen kan man mycket väl tänka sig att bilar kan bli helt självkörande, främst då på motorvägar, där tekniken är lättast att införa och naturligtvis också har störst effekt om man ser till allvarliga olyckor. Och hur kul är det att ligga och harva på en rak motorväg?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.