Nästa artikel
Se upp med elbilstrenden: Riskfyllt med infällda dörrhandtag
Nyheter

Se upp med elbilstrenden: Riskfyllt med infällda dörrhandtag

Publicerad 2024-04-10 09:44 (uppdaterad 2024-04-10 10:04)
Den nya trenden med infällda dörrhandtag som ska fällas ut automatiskt vid en olycka kan vara riskfylld, enligt tyska organisationen Adac.

Infällda dörrhandtag har blivit en modetrend i bilvärlden, inte minst på elbilar där de uppges sänka luftmotståndet och därmed ge något längre räckvidd.

Men dörrhandtagen kan också ha en farlig baksida, som tyska bilistorganisationen Adac nu går ut med en varning om.

Vid en olycka kan räddningstjänsten ha svårt att öppna dörrarna om handtagen är infällda. Det drabbar exempelvis Tesla Model S och Model X, men även andra märken som Mercedes.

Dörrhandtagen ska fällas ut med en servomotor, men om bilens 12-voltssystem inte fungerar kan det vara svårt att veta hur den mekaniska reservlösningen fungerar. Vid en olycka ska dörrhandtagen automatiskt fällas ut, men enligt organisationen finns det tillfällen när det inte skett i praktiken.

En mekanisk lösning för att fälla ut dörrhandtagen manuellt är enligt Adac den bästa lösningen för den här typen av handtag.

Teslas mindre dyra modeller har också infällda dörrhandtag, men här får föraren själv trycka in ena änden av handtaget för att dörren ska öppnas.

Även från insidan kan elektroniska dörrlås vara knepiga att öppna om bilens 12-voltssystem inte fungerar. Då behöver passagerarna bekanta sig med den mekaniska backuplösningen för att dörren ska gå att öppna.

I ett reportage om att de klassiska, mekaniska dörrhandtagen kan vara utrotningshotade uppgav flera biltillverkare för Vi Bilägare att infällda dörrhandtag främst handlar om design och att den effekten för luftmotståndet inte är jättestor.

– Jag tycker att handtagen kan förbli som de är. De är enkla att ta tag i och enkla att öppna med. Jag vill inte hamna i en situation att räddningstjänsten inte kan öppna bilen vid en allvarlig olycka, sa Martin Hube, talesperson på Volkswagen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (62)

  • 2024-04-15 08:18 Hackenbush skrev: Tror inte…
  • 2024-04-15 07:44 Tror inte det är problem med…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.