Nästa artikel
Saudiska oljebolagets nya vinstrekord: 1657 miljarder kronor
Nyheter

Saudiska oljebolagets nya vinstrekord: 1657 miljarder kronor

Publicerad 21 mars 2023 (uppdaterad 21 mars 2023)
Saudiarabien tjänade mer pengar på olja förra året än något annat företag tjänat – i företagens historia.

De höga priserna på olja och gas under förra året har bidragit till att driva upp inflationen över hela världen, och har gjort att allt från bensin till grönsaker har blivit dyrare. Samtidigt har de som producerar de fossila bränslena tjänat rekordmycket pengar.

Amerikanska Exxon Mobil gjorde bäst ifrån sig bland de privatägda energibolagen förra året. Hög efterfrågan på energi och skenande oljepriser efter Rysslands invasion av Ukraina gjorde att företaget kunde håva in nära 580 miljarder kronor i vinst. Det ett nytt rekord för företaget, och en ofattbart hög siffra för nästan vem som helst. 

Men för kungadömet Saudiarabien är det småpengar. Diktaturens statliga oljebolag Saudi Aramco gjorde under 2022 en vinst på 1,66 biljoner kronor. Biljoner, med b. Det är, enligt The Economist, den största vinsten något publikt företag någonsin gjort, i historien av företag och vinster. Det är också nära nog en fjärdedel av Sveriges bruttonationalprodukt för 2021.

Saudiarabien och dess kronprins Muhammed bin Salman investerar en del av sina oljeintäkter i förnybar energi och hållbara projekt, och har lovat att nå netto noll klimatutsläpp till år 2060. Saudi Aramcos vd Amin H Nasser säger trots det i ett uttalande i samband med årsredovisningen att han tror olja och gas kommer fortsätta vara ”absolut nödvändiga inom en överskådlig framtid”. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 21 mars 2023 Vad bra det är med…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.