Nästa artikel
Sänkta priser får kinesiska Tesla-ägare att se rött
Nyheter

Sänkta priser får kinesiska Tesla-ägare att se rött

Publicerad 11 januari 2023
Kinesiska Tesla-ägare upplever att de betalat överpris för sina bilar – och kräver kompensation.

Det kokar i det kinesiska Tesla-ägarledet. Enligt flera nyhetsmedier ska arga Tesla-ägare fysiskt samlats vid flera olika kinesiska Teslaåterförsäljare för att protestera mot att elbilstillverkaren sänkt priset på sina bilar i två steg. Prissänkningar som de upprörda Tesla-ägarna alltså precis gick miste om, då de beställt och fått sina bilar strax innan prissänkningarna ägde rum.

En grupp på ungefär 200 Tesla-ägare uppges exempelvis ha visat sitt missnöje hos Tesla-återförsäljaren i Shanghai. De berörda ägarna kräver att Tesla kompenserar dem med en retroaktiv rabatt för de fordon som köpts strax innan rabatterna trädde i kraft, alternativt förser dem med  andra förmåner som kompensation för rabatten som ägarna känner sig snuvade på. Liknande protester har även förekommit hos Tesla-ägare på andra håll runtom i Kina. En representantgrupp för ägarna har också medgetts att lämna över sin lista med krav till representanter för Tesla i Kina.

Prissänkningarna uppges vara av betydande storlek. Beroende på modell ska priserna justerats ned mellan 13-24 procent i förhållande mot de priser som rådde under september månad, 2022. Anledningen till prissänkningen anges av flera utländska medier bero på en taktik från Tesla att öka förutsättningarna för en bra försäljningsmässig slutspurt av försäljningsår 2022. Rabatterna ska endast berörts av de fordon som tillverkats vid Teslas kinesiska anläggning i Shanghai. Den kraftiga rabatten upphörde också att gälla i samband med årsskiftet.

Tesla har dock inga planer på att gå demonstranternas krav tillmötes. Det har företagets kinesiska talesperson tidigare meddelat. Några kompensationer till de protesterande bilägarna kommer således inte att vara aktuell enligt tillverkaren.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 30 augusti 2023 Håller helt och hållet med…
  • 12 januari 2023 saabnisse skrev: Det är väl…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.