Nästa artikel
Säkerhetsmiss i Smart #1: Bältet knäpps upp
Nyheter

Säkerhetsmiss i Smart #1: Bältet knäpps upp

Publicerad 2024-05-17 11:32 (uppdaterad 2024-05-17 17:14)
Säkerhetsbältet för en av baksätespassagerarna kan knäppas upp oavsiktligt i Smarts elbil, enligt ett nytt test. Nu avråds bilägarna från att köra med tre passagerare i baksätet.

En farlig säkerhetmiss som kan få katastrofala följder har avslöjats i Smart #1 av finska tidningen Tekniikan Maailma.

Felet innebär att ett av säkerhetsbältena i baksätet kan knäppas upp beroende på hur många som sitter i baksätet. När bilen kördes i ett undanmanöverprov i 75 km/tim, och med tre passagerare i baksätet, knäpptes det vänstra bältet upp.

Det som händer är att underkanten av låset för säkerhetsbältet på mittplatsen ligger på samma nivå som knappen för att lossa säkerhetsbältet för den vänstra passageraren. Vid en undanmanöver lutar sig passagerarna åt samma håll och då kan bältet knäppas upp oavsiktligt.

”Tills felet är åtgärdat är det inte säkert att transportera tre passagerare i baksätet av Smarten”, skriver tidningen.

Tidningen har verifierat resultat genom att köra bilen upprepade gånger i samma undanmanöverprov. I två tredjedelar av testerna knäpptes bältet upp. Tidningen har också testat en identisk bil med samma resultat.

En annan modell, Smart #3, verkar dock inte ha samma problem och inte heller Volvo EX30 som bygger på samma plattform.

Importören för Smart i Finland har tagit ärendet vidare i koncernen för utredning och uppger för tidningen att företaget tar händelsen på ”största allvar”.

Ett liknande fel avslöjades 2018 i bilar som byggde på Volkswagnens MQB A0-plattform, bland andra Volkswagen Polo, Seat Ibiza och Seat Arona. Det ledde till en återkallelse av 500 000 bilar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2024-05-18 16:25 Att konstruera säkra…
  • 2024-05-17 23:29 Men ska bälteslåset användas…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.