Bild
Nästa artikel

Saab: "Vi för inga diskussioner med Fiat"

Nyheter

Fiat vill skapa en av världens största bilkoncerner. Och den italienska biltillverkaren bekräftar att ett köp av Saab kan vara aktuellt.  Men Saab dementerar att det förs några diskussioner.

- Vi för inga diskussioner med Fiat, sade Jan Åke Jonsson till Södermanlands Nyheter vid ett besök i Oxelösund i går kväll.

Fiat-chefen Sergio Marchionnes tankar på att skapa en världsledande bilkoncern har väckt stor uppmärksamhet runt om i världen.

Fiat-chefen vill se ett imperium där Fiat, Alfa Romeo och Chrysler ska gå samman med Opel/Vauxhall och Saab. Och uppgifterna om Fiats intresse för Saab bekräftas av Fiats presstalesman Gualberto Ranieri.

- Det stämmer, säger Gualberto Ranieri till Sveriges Radio.

Men trots att Fiat bekräftar intresset förs i dagsläget inga diskussioner med Saab. Det slår Saabs vd Jan Åke Jonsson fast.

- Det var Fiat-chefen som lade ihop två plus två och fick det till fyra, men det är inget jag vill spekulera över. Vi för inga diskussioner med Fiat, sade Jan Åke Jonsson i går.

De senaste veckorna har ett flertal intressenter besökt Saabs anläggningar. Fiat kan därmed räkna med konkurrens om bilmärket. Återstår att se var Saab slutligen hamnar.
Taggar: Nyheter
Saab: "Vi för inga diskussioner med Fiat"

Kommentarer

#1
B Englund
2009-05-05 18:29

Vill Fiat köpa Saab kontaktar de nog ägaren GM direkt.

#1
Sandor
2009-05-05 19:44

B ENGLUND. Det gör de säkert. Fast jag tror nog att de kontaktar saab med precis som alla andra köpare har gjort.

#1
StigRoger
2009-05-06 17:26

Läs dagens nr av Frankfurter Allgemeine, där hemliga dokument avslöjas om Fiat/GM/Saab-affären !
Bl.a. sägs, att 18.000 bilarbetare
ska bort och 10 bilfabriker stängas.
Saab och Lancia upphör !
Var det inte det jag trodde ! Det finns alltid en hake eller flera i
alla planer och rykten !
Jag undrar om inte mitt sedan länge
framförda förslag om en sammanslagning av Volvo PV och Saab
i alla fall inte vore så dumt - och
då med olika inriktning för resp.
märke ?! Det skulle nog bli en slag-
kraftig kombination av produktutveck
ling (såväl i säkerhet som motorer)
och bilbyggarkunnande. Eller är jag
ute och seglar...?

#1
Saabnisse
2009-05-06 19:03

Ja, Stigroger, du kanske är ute och ror lite i allafall.
Helt klart är väl att Fiat inte vill ha till en sådan här sammanslagning utan att det ger något positivt.
Detta innebär ju en samordning av konstruktion och produktion och det i sin tur betyder ju att det kommer att bli nerlagda fabriker och avskedanden.
Att Lancia och Saab skulle upphöra är enbart spekulationer, en samordning av produktionen behöver absolut inte innebära att några märken försvinner.
Däremot är det ju inget som säger att Trollhättefabriken får vara kvar. Både Lancia och Saab skulle ju kunna tillverkas i Polen.
Klart är nog att samtliga märken i en sådan här sammanslagning kommer att bli ganska likartade på gott och ont.

#1
Raphael
2009-05-06 23:31

Fiat har inte sagt att de vill köpa Saab eller ens slå sig ihop med Saab. Fiat har talat om GM Europe, och Saab är ett av GM Europes varumärken. Detta har svenska journalister tolkat som att Fiat tänker köpa Saab. Men som vi kan se så dementerar Saab att Fiat har kontaktat dem, Fiat är inte någon av de intressenter som finns för att ta över Saab. Fiat är intresserad av GM Europe. De tackar inte nej om de får Saab på köpet, men de är inte intresserade av Saab.
Saab konkurrerar för mycket med Fiat och Opels nuvarande och kommande modeller. Det finns inte utrymme för Saab hos Fiat. Saab har inget att tillföra Fiat. Fiat är redan bättre än Saab på miljö, energieffektivitet, in-car-entertainment, design, kvalitet och säkerhet.
Svenskar känner inte till Fiats storhet därför att a) Fiats hela program säljs inte i Sverige så många modeller saknas och b) marknadsföringen av Fiat och dess varumärken har varit blygsam här.
Utomlands har Fiat ett enormt och starkt anseende och går från styrka till styrka.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.