Bild
Nästa artikel

Saab: "Orderingången har sjunkit med runt 50%"

Nyheter

Saab är fortsatt skakat. Och nu försvinner kunderna. Det medger Saabchefen Jan Åke Jonsson.

- Orderingången de senaste veckorna har sjunkit med runt 50 procent, säger Saabchefen Jan Åke Jonsson till TT.

Få har missat turbulensen kring Saab den senaste tiden. Nu kommer nästa bakslag - då företaget förlorat omkring 50 procent av orderingången. Förklaringen till tappet är enkel:

- Tillbakagången är främst beroende på oro, säger Jan Åke Jonsson, när han träffar TT på bilsalongen i Genève på tisdagen.

"Förlängning, konkurs eller lösning"
I dagsläget arbetar Saab för att finna en lösning som gör att företaget överlever. För att företaget ska lyckas med detta krävs det att staten går med på att ge lånegarantier för lån i Europeiska investeringsbanken.

Men för att det staten ska skjuta till pengar ska det, enligt TT, krävas en tydlig ägarbild. Och klockan tickar vidare.

- Den 20 maj är rekonstruktionen i dagens ansökan slut. Antingen måste vi ansöka om förlängning, ha en lösning eller fila för konkurs, säger Jan Åke Jonsson.

Återstår att se om Saab lyckas med arbetet - och på så vis säkrar överlevnad.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Simon
2009-03-04 03:07

Ojdå, har han landat, nyss skulle han öka försäljningen och gå med vinst om några år.... Tur att Maud synade bluffen.... Synd att Saab inte klarar sig.....

#1
Saabnisse
2009-03-05 19:24

Dumheter Simon, Saab klarar sig och kärringen synade inte någon bluff, hon fattade som vanligt ingenting.
Det är ren skandal att den här upppumpade nollan ska sitta på den plats hon gör.

#1
LC4ever
2009-03-05 20:57

Kan bara hålla med dig Simon.
För vem vill köpa en bil för 300000kr nu och märket kanske inte finns om 6mån.
Vi såg exakt samma sak när Rover gick omkull.
Jag tror inte ens om SAABNISSE och alla andra SAAB-fanatiker köpte en ny SAAB att företaget kan överleva.
Mona har gjort det enda rätta. Bättre att hjälpa Volvo som har en chans.

#1
Saabnisse
2009-03-05 22:41

LC4EVER, du skriver dumheter!
Mona?????

#1
Jocke
2009-03-06 08:16

SAABNISSE:
Du är den ende sunde skribenten på denna sajt. Stå på Dig! Sanning, kompetens och ärlighet kommer att få de övriga olyckskorparna att falla på egna grepp. Heja SAABNISSE!!!!

#1
Thomas
2009-03-07 12:36

Jag älskar att Saab modell som jag vill ha en, men jag skulle vilja veta hur man kan konsumera motor 1.8i 122 HP och 150 HP 1.8T är jag rumänska i Rumänien kommer att få mig en Saab 93, att ge bit Dacia 1310

#1
pg
2009-03-07 19:57

Är du fullständigt fartblind Saabnisse?
Hur skulle det se ut, om vi svenska skattebetalare bidrar till att GM tar Saabs ev överksott víd en framtida försäljning, hamnar i och hos det Amerikanska GM, utan någon som helst möjlighet för oss svenskar att påverka?
För en gångs skull håller jag med regeringen, trots att jag är störtförbannad över de orättvisor som de lyckas åstadkomma i det svenska samhället.
Vi måste ge oss till tåls. Vänta tills GM gått i konkurs. Vänta tills ett ev. nytt bolag bildats.
Vi får hoppas att GM Europe köps upp som en enda helhet. Inom denna ram bör Saab kunna leva kvar, med en ev . nichbil som nya 9-5, men de ständigt vikande siffrorna för Saab ute i världen utanför Sverige de senaste 10 åren talar sitt tydliga språk. Ett litet märke som Saab är i utlandet fordrar något exeptionellt för att kunna öka sina marknadsandelar. Kanske kan frieriet till en rikare kundkrets lyckas, men då måste man bli bättre än Mercedes, BMW, och till och med Opels Insignia, om man ska lyckas.
Saab är en i mitt tycke en mycket bra bil, i vart fall 9-5 an körmässigt, men jag kör lika gärna Opel Vectra Turbo, absolut inte sämre men billigare. Detta har de utländska bilägarna upptäckt. Men kanske det går att sälja en Saab med Opelemblem ute i Europa. Då skulle bilen med all sannolikhet bli en bästsäljare.

#1
Saabnisse
2009-03-08 10:37

PG
Det finns två saker jag retar mig på.
1. De som gottar sig i Saabs och även Volvos nuvarande problem och bara vill ha en nerläggning.
De struntar fullstängt i, eller fattar inte, de sociala och finansiella problem som uppstår.
2. De märkesfanatiker som anser att alla bilmärken utom det de själva valt ska försvinna.
Man kan ge dem de grövsta förolämpningar, tala om för dem att de ser ut som luffare, att de gift sig med ett fnask och bor i ett råttbo.
Men säg åt dem att de valt fel bilmärke, då tar det eld!
Sedan har du naturligtvis rätt i att vi inte ska ge amerikanarna några pengar genom att hjälpa Saab, men det bör ju även gälla Volvo!
Nu tror jag att det finns möjligheter att hjälpa svensk bilindustri utan att pengarna försvinner ur landet, men det krävs nog en skarpare hjärna än Mauds för att räkna ut det.
Nu är jag inte så naiv att jag tror att det är hon som tänker i det här fallet, hon har säkert tillgång till medarbetare.
Sedan hoppas jag liksom du att GM Europe köps fri från GM US och blir en enhet med Opel, Saab och Vauxhall, alla sitter ju i samma båt och delar ju många komponenter.
Och visst skulle Saab kunna bli en exceptionell nischbil, de har ända till GMs övertagande för nitton år sedan svarat för annorlunda tekniska innovationer och utan GM som broms skulle de säkert kunna ta marknadsandelar.
För som du skriver, man kan lika gärna åka Opel till ett lägre pris.
Men så skulle det inte behöva vara. Ska man ta mer betalt måste man också kunna få något extra.
Men jag tror inte på att man ska tillverka en Opel med Saabmärke i Trollhättan.
Även om man bygger en bil som baseras på Opel måste den skilja sig så mycket att man får tillbaka Saabkänslan och då räcker det inte med nya kläder och ett högre pris.
I princip gäller detta även Volvo, men de har ett bättre läge genom att Ford låtit dem ta fram egna motorer och inte strypt dem lika hårt.

#1
Saabnisse
2009-03-08 11:03

Jag kom på en sak till.
Likheten med DKW som på 1960-talet köptes upp av VW.
DKW hade trots ett känt namn backat rejält i försäljning och trots välbyggda bilar med riktigt bra tvåtaktsmotorer hade de ändå kvar stämpeln från spånkorgen (som ju på sin tid var en riktigt bra småbil).
DKW bytte namn till Audi fick moderna fyrtaktsmotorer (ok, de första var kanske inte så bra) och genom att VW lät dem fortsätta med innovativa lösningar är det idag en lönsam premiumbil inom koncernen.
VW räknar med att vara världens största biltillverkare inom några år.
Hur det blir med det återstår väl att se, men man kan ju ändå dra vissa slutsatser om man jämför amerikansk och europeisk företagsledning!

#1
Leif
2009-03-08 15:38

Visst men en billig poäng av VDn. Han skyller alla problem på oro.
En stor faktor är ju Saabs storsäljare Biopower! För två-fyra år sen var det många som ville ha, billigare att köra på etanol, massa rabatter som gratis biltullar i Stockholm, gratis parkering.
Nu är ju också nya 9-3 inte så ny längre. Nyhetens behag har lagt sig.
Att folk/företag inte vill köpa en fabriksny 9-5 som ju är en gammal konstruktion är ju inte så konstigt. Den är fortfarande en bra bil men andrahandsvärdet är ju jätte kasst.
Själv skulle jag välja den bättre och nyare Volvo V70 (t.ex 2,5 med turbo för etanol).

#1
Leif
2009-03-08 16:11

För att minska förlusterna och hålla produktion och orderingång uppe så borde Saab nu överväga att göra en kraftig prisjustering neråt! Folk är priskänsliga, inte minst i dessa tider.
En 9-5 är inte värd 250,000-300,000 idag. Det är för högt pris. Konsumenterna visar det tydligt. Sänk!
En ny 9-5 för 200,000 kr! Då börjar det likna nåt.
Här gäller det att överleva.
Priserna kan man sen höja på nya modeller eller om när det blir bättre tider.
Saab är otroligt passiva!

#1
pg
2009-03-08 16:58

Det var inte riktigt så jag menade Saabnisse!
Vad jag medande var att man skulle sätta Opelemblemet på den nya 9-5 an utomlands. Inte att man skulle sätta Saabemblem på Opel.
Detta eftersom märket Saab inte ännu nått upp till målet om fler sålda bilar. Saab klarar sig inte enbart av marknaden Sverige.
Kanske iden verkar tokig, men vill vi i Sverige fortsätta tillverka bilar, får vi nog rätta oss efter de stora koncernerna. Och nog vore det väl bättre att tillverka Opel eller VW i Sverige, än att inte tillverka några bilar alls.

#1
Saabnisse
2009-03-08 16:59

Leif
Har du kollat vad du skulle betala för en ny 9-5 idag?
Det gäller alltid, oavsett vad man ska köpa, att skilja på vad saker kostar och vad man får betala!
Det finns inga fasta priser, allt är förhandlingsbart.
Det spelar ingen roll vad du än ska köpa, man bör alltid förhandla om priset så att båda parter blir nöjda.

#1
Leif
2009-03-08 19:20

Nisse, jo visst men det gäller ju att gå ut med kampanj, inte att ge bara de som är bra på att förhandla bra priser. Dessutom menar jag en mer kraftigt sänkning så att listpriset synbart går ner ordentligt!
200,000 för en 9-5 med 2,0 liters bensinturbo och lite basutrustning tror jag skulle bli en storsäljare innan den fasas ut i höst. Här gäller det ju att rädda företaget och firman. Drastiska åtgärder för att vinna marknad!

#1
Saabnisse
2009-03-08 21:49

Nej PG, att sätta Opelmärket på nya 9-5an är ingen bra ide.
Ska det här gänget klara sig måste de delas upp i olika klasser liksom VW gjort.
Opel åt massan, Vauxhall åt engelsmännen och Saab åt de som vill sticka ut (får de som de vill kanske de kan bli premium).
Och naturligtvis har du rätt i att det är bättre att tillverka Opel i Sverige än ingenting alls, men det är naturligtvis inte alls aktuellt.
Det är ju avsevärt billigare att tillverka Opel i Polen.
I Trollhättan tillverkar man andra bilar och måste fortsätta med det.
Ska man kunna vara kvar på marknaden måste man tillverka bilar till de som vill ha något extra.
Saab har aldrig och kommer aldrig att tillverka dussinbilar, till det är man alldeles för liten.
Leif
Naturligtvis har du rätt i att man borde gå ut med rejält sänkta listpriser, men som en bekant till mig sa "de som handlar efter listpriser och inte prutar, hjälper oss som vet att det inte finns några fasta priser".

#1
pg
2009-03-09 17:55

Det är en svår marknad Saab ger sig in på. Självförtroendet är det i alla fall inget fel på. Det är bara det att Saab aldrig varit bättre maskinellt kvalitetsmässigt än Vare sig Volvo eller Opel.
Att Saab är svårsålda utomlands är ett faktum. När GM USA bestämde att Opels Omega skulle utgå och ersättas av nya 9-5 och 9-5 kombi, blev ju detta en total flopp. Köparna vände inte bara Saab ryggen utan hittade andra än GM s fabrikat istället.
Katsstrofen för Saab i Tyskland skedde för ca 8 år sedan då Saab inte ville ha sina bilar i Opels hallar längre. (Man tyckte att marknadsföringen var för dålig). Saab flyttade ut i egna hallar och bubliken svek. Detta är ett faktum som kanske kommer att ha betydelse, när en ev. ny ägare ska ge bud på företaget.

#1
Saabnisse
2009-03-09 21:13

GM har ju tagit många tokiga beslut och resultatet ser vi ju nu.
Men att låta 9-5 ersätta Omega var egentligen inte så dum ide, Omegan var ju en flopp från början, men man byggde ju aldrig upp någon seriös säljoffensiv för Saab.
Men detta är ju historia.
Ska Opel och Saab överleva nu måste de profilera sig och då duger det inte med en grip istället för en blixt.
Det måste skilja betydligt mer.
Ska Saab kunna ta mer betalt för sina bilar än Opel så måste köparna också veta att de får mer för pengarna.
Jag tror de har en chans att klara det men då måste de stå under ett europeiskt styre helt befriat från amerikanska influenser.

#1
pg
2009-03-11 23:14

Omegan vara aldrig en flopp ute i Europa,men trenden mot mindre bilar tog kanske ut sin rätt.
Omegan var ju den första riktigt bra bilen som Opel byggde. Synd bara att rosten tog ut sin rätt.
De senaste modellerna var dock bättre i det avseendet.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.