Nästa artikel
Så svindyr är strålkastaren till Land Rover Defender
Nyheter

Så svindyr är strålkastaren till Land Rover Defender

Publicerad 2024-07-03 15:10 (uppdaterad 2024-07-04 14:26)
Land Rovers terrängikon Defender slår rekord när Vi Bilägare begär in priser för olika reservdelar. En enda strålkastare går loss på 75 000 kronor.

Det är ingen hemlighet att vissa delar till nya bilar kan vara extremt dyra. Strålkastare är ett tydligt exempel, och vi har tidigare skrivit om hur en enda LED-strålkastare till en ny bil kan kosta över 40 000 kronor.

Anledningen är att moderna strålkastare har mycket ny teknik och är betydligt mer avancerade än förr.

I vårt senaste test av fyra terrängbilar visar det sig att Land Rover Defender slår rekord i att ha de dyraste strålkastarna hittills – åtminstone bland de bilar Vi Bilägare testat.

Prislappen för en LED-strålkastare till nya Defender ligger på minst sagt svettiga 74 890 kronor. Det är uppseendeväckande när Ford ”bara” tar 20 510 kronor för en strålkastare till Bronco, medan Jeep Wranglers motsvarighet framstår som rena kapet för 4 630 kronor.

Exakt varför strålkastaren är så dyr till Defender får vi inte veta. Vi har sökt Land Rover för en kommentar utan resultat.

Den som ska byta strålkastare på Land Rover Defender utan garanti eller försäkring får en svettig nota. Foto: Land Rover

För den första ägaren är det oftast inget problem att reservdelarna är dyra – bilen täcks av nybilsgaranti. Men när den femåriga garantin går ut är det försäkringsbolaget som får stå för notan och det innebär i förlängningen en högre premie.

Redan nu kostar en halvförsäkring till Land Rover Defender över 25 000 kronor om året för vår testperson. Motsvarande kostnad för Jeep Wrangler är 6 850 kronor.

När bilen börjar bli äldre och varken omfattas av varken garanti eller maskinskadeförsäkring blir det riktigt dyrt. Då skulle förmodligen en trasig strålkastare innebära att Defendern skrivs av och skrotas i stället för att repareras.

Hela testet av fyra terrängbilar kan du läsa här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2024-07-14 19:19 Ett stort problem med…
  • 2024-07-03 15:42 Bilen håller inte så länge,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.