Nästa artikel
Så mycket kostar Fisker Ocean
Nyheter

Så mycket kostar Fisker Ocean

Publicerad 21 januari 2020 (uppdaterad 22 januari 2020)
Nu har bilmärket med en dansk designer i spetsen avslöjat priset på sin kommande elsuv.
En produktionsfärdig prototyp av Fisker Ocean visades upp på elektronikmässan CES i Las Vegas, USA nyligen. Som vi tidigare fått veta är produktionen planerad att starta i slutet av 2021 och leveranserna ska ske med full fart under 2022.
Nu har biltillverkaren avslöjat vissa tekniska specifikationer och det verkar som att Ocean blir en direkt konkurrent till Tesla Model Y.   
Ocean är 4,64 meter lång, 1,93 meter bred och drygt 1,61 meter hög. I bagageutrymmet får det plats 566 liter och om baksätena fälls ökar detta till 1.274 liter. Ocean har möjlighet att dra släp, men officiella siffror på dragvikt finns inte än, de kommer först nästa år. 

Suven är helt eldriven och batteriet på 80 kWh ska kunna ge en räckvidd på motsvarande 48 mil. Soltaket kan i bästa fall hjälpa till att ge 160 mil extra räckvidd om året. Basvarianten av Ocean driver bara på två hjul, alla andra utföranden har fyrhjulsdrift. Den prestanda som nämns gäller den billigaste fyrhjulsdrivna varianten, som ska ha mer än 300 hästkrafter att tillgå. 

Snabbladdning sker via CCS. I en hastighet av 150 kW kan batteriet fyllas från 15 procent till 80 procent på en halvtimme, enligt Fiskers beräkningar. 
Fisker Ocean siktar på att bli världens mest hållbara fordon. Uttjänta bildäck har fått nytt liv som gummilister, återvunnen plast och fisknät har omvandlats till golvmattor och instrumentbrädan är täckt av ett mockaliknande material som gjorts på gamla T-tröjor. Inredningen ska vara 100 procent vegansk.   

Den stående touchskärmen på 16 tum, centralt placerad på intrumentbrädan, ger ifrån sig haptisk feedback när man trycker på den och integrerad i den sitter också växelväljaren. 
Embed
I USA kostar den billigaste varianten utan fyrhjulsdrift 37.499 dollar innan skattelättnader. Det motsvarar drygt 360.000 svenska kronor. Det går också att långtidshyra sin bil för 379 dollar i månaden. 

Europeiska priser offentliggörs troligtvis när Fisker Ocean deltar i bilmässan i Genève i mars. 

Bilmärket leds kanske som bekant av danske bildesignern Henrik Fisker och är en återupplivning av Fisker Automotive som gick bankrutt 2014. Ocean är den andra bilen som presenterats, den första heter Emotion och är en högt prissatt eldriven sedan, men produktionen av den har försenats på grund av problem med utvecklingen av solid-statebatterierna som ska sitta i den.

Diskutera: Vad tycker du om Fisker Ocean? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.