Nästa artikel
Så mycket betalar bilägarna – och hit går pengarna
Nyheter

Så mycket betalar bilägarna – och hit går pengarna

Publicerad 2023-05-30 06:35
Vart går egentligen pengarna som bilen kostar? Vi Bilägare har räknat ut milkostnaden för flera populära biltyper för att jämföra.

För bilägarna är den totala ägandekostnaden ofta höljd i dunkel. Alla utgifter syns inte direkt och kostnaden per mil är i vissa fall svår att räkna ut.

Så hur mycket kostar bilen egentligen, och vart går pengarna?

För att ta reda på det finns en särskild uträkning i alla Vi Bilägares nybilstester. Där hämtar vi in siffror för bland annat värdeminskning, skatt, försäkring och service.

Värdeminskningen ”dyrast”

Den allra största ”utgiften”, om den nu kan kallas så, är värdeminskningen. Den betalas förstås inte per mil utan först när bilen säljs, men den påverkar milkostnaden i allra högsta grad.

För att beräkna det framtida andrahandsvärdet tar Vi Bilägare hjälp av företaget Autovista. Skräckexemplet hittills är elsuven Hongqi E-HS9 som beräknas ha en värdeminskning på hela 503 000 kronor under de första tre åren. Det blir över 83 kronor milen bara i värdeminskning för den som kör 2 000 mil/år.

Efter värdeminskningen är det helt olika vilka utgifter som är störst beroende på bränsle. Elbilar har generellt sett låg bränslekostnad. Bilar med förbränningsmotorer har mycket högre kostnad för bränsle och skatt, samt i viss mån även för service.

Peka på diagrammet nedan för att se hur utgifterna fördelar sig beroende på biltyp och bränsle.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2023-05-30 22:25 Jonas Dahlgren skrev: Vem f…
  • 2023-05-30 22:23 Id3:an ligger på 30kr/mil…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.