Bild
Nästa artikel
Nyheter

Ryggraden i Volkswagens elektriska framtid

Publicerad 19 september 2018 (uppdaterad 25 september 2018)
MEB-plattformen kommer att sitta i alla nya elbilar från Volkswagengruppen.
Vi motorjournalister har tjatat till leda om MQB-plattformen, en flexibel bas i över 55 miljoner av Volkswagengruppens bilar. Men snart tillkommer en ny bokstavskombination att lägga på minnet: MEB. Förkortningen står för tyska ”Modularer Elektrifizierungsbaukasten”, vilket fritt översatt betyder ”Modulär elektrifieringsbyggsats”.
  
MEB är nämligen Volkswagens grundplatta utvecklad specifikt för batteribilar. 2020 kommer första bilen som använder sig av MEB-plattformen och det är också första medlemmen i Volkswagens I.D-familj bestående av enbart eldrivna bilar. 
– MEB är ett av de viktigaste projekten i Volkswagens historia, säger styrelsemedlemmen Thomas Ulbrich. Han fortsätter: 
– 2020 tar vi elbilen ut från sin nischstatus till att göra den till en bästsäljare. 
Strategierna för att göra I.D till en folklig elbil är enligt biltillverkaren ett attraktivt pris och gott om utrymme inuti bilen. Batteriet kommer att vara placerat under golvet, vilket frigör mycket benutrymme och lastmöjligheter. När det gäller pris så ska det vara jämförbart med vad en dieseldriven Golf kostar idag, alltså runt 240.000 kronor.
 
Räckvidden i MEB-bilarna beräknas bli över 55 mil enligt körcykeln WLTP. Volkswagen likställer det med räckvidden i sina nuvarande bilar på MQB-plattformen och orsaken till att MEB-bilarna kan ta sig så lång är tack vare ett nyutvecklat batterisystem som sägs vara mer effektivt än nuvarande lösningar. Med 125 kilowatts snabbladdning ska batteriet kunna fyllas till 80 procent på en halvtimme. Men MEB-basen är också skalbar och kan byggas med mindre batterier som ger en räcvkvidd på 33 mil. 

I slutet av 2020 ska Volkswagen ha sålt 150.000 elbilar. I slutet av 2022 beräknar de att ha presenterat 27 MEB-modeller globalt från Audi, Skoda, Seat och Volkswagen. 

Diskutera: Tror du att Volkswagens MEB-plattform kommer göra att elbilarna slår igenom brett?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.