Nästa artikel
Rolls-Royce tvingas sluta sälja belyst kylarprydnad
Nyheter

Rolls-Royce tvingas sluta sälja belyst kylarprydnad

Publicerad 12 oktober 2020
Rolls-Royce-köparna kan inte längre få den klassiska kylarprydnaden belyst, har EU bestämt.

Flera biltillverkare har börjat sälja belysta karossdetaljer som tillval. Tanken är att den som vill exempelvis ska kunna få stjärnan i fronten på en Mercedes, eller grillen på nya Skoda Enyaq, i belyst utförande.

Rolls-Royce vill förstås inte vara sämre och började för fyra år sedan erbjuda en belyst version av den klassiska kylarprydnaden ”Spirit of Ecstacy”. Prislappen låg på 40 000 kronor.

Men nu sätter EU stopp för just den posten i tillvalslistan. Det finns en särskild samling föreskrifter med det långa namnet ”Enhetliga bestämmelser för typgodkännande av fordon med avseende på installering av belysnings- och ljussignalanordningar” som Rolls-Royce nu behöver ta hänsyn till.

Enligt reglerna är den här typen av belysta kylarprydnader inte godkända inom EU:s typgodkännandeprocess och tillverkningen av den upplysta Spirit of Ecstacy-prydnaden läggs nu ned.

EU:s mål med lagen är att minska risken för så kallade ljusföroreningar. För några år sedan rapporterades till exempel att natthimlen blivit hundratals gånger ljusare sedan belysning först infördes och det innebär risker för nattlivets djur samt för forskning om universum.

Läs också: Lyxmärkets knep för att ägarna inte ska behöva ladda själva

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-10-12 17:58
Rikard

Haha, det var det roligaste jag läst på länge. Var o varannan bil idag ser ju ut som ett rullande tivoli, helt utanför tidigare regler för blibelysning.

#2 • Uppdaterat: 2020-10-13 17:09
Carl Trefalt

Tråkigt.

#3 • Uppdaterat: 2020-11-21 16:33
Thommys

Värst vad RR sticker EU-politikerna i ögonen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.