Nästa artikel
Rika kommuner har betydligt fler elbilsladdare
Unik kartläggning

Rika kommuner har betydligt fler elbilsladdare

Publicerad 2022-09-15 06:35
Kommuner med hög medelinkomst har betydligt fler elbilsladdare – men där är det också fler elbilar som slåss om laddplatserna, visar Vi Bilägares kartläggning.

Det finns betydligt färre publika elbilsladdare i kommuner med låg medelinkomst jämfört med rikare kommuner. Det visar en kartläggning Vi Bilägare gjort.

Siffrorna för de publika elbilsladdarna – både snabbladdare och långsammare laddare vid exempelvis butiker – kommer från organisationen Power Circle. Dessa har vi sedan samkört med inkomstuppgifter från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Resultatet är tydligt: i kommuner där invånarna har en inkomst under riksgenomsnittet finns i genomsnitt 27 elbilsladdare. I rikare kommuner, med en inkomst över riksgenomsnittet, finns 117 laddare (högre siffra är bättre).

Än så länge finns dock betydligt fler elbilar registrerade i kommuner med hög inkomst än i kommuner med låg inkomst. När vi tittar på antalet elbilar per laddpunkt blir resultatet därför ett annat.

I kommuner med hög medelinkomst är det 59 elbilar som ”slåss” om laddarna. I kommuner med låg medelinkomst är den siffran bara 33 (lägre siffra är bättre).

Siffrorna visar enbart publika laddare och inte ”hemmaladdare”. Att ladda elbilen hemma är förstahandsvalet för de allra flesta, men de publika laddarna har trots det en viktig roll.


Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2022-09-16 20:11 Märkligt att min kommun…
  • 2022-09-15 15:47 Hur kan Marks kommun anses…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.