Bild
Nästa artikel
Nyheter

Rifter en ny sorts transportör

Publicerad 26 februari 2018 (uppdaterad 26 februari 2018)
Peugeot gör som Opel och Citroën och gör om skåpbil till familjefraktare.
Peugeot Rifter är syskonbil med nyligen presenterade Opel Combo Life och Citroën Berlingo och byggs på samma plattform: EMP2.Precis som de andra rör det sig om en transportbil bytt skepnad till personbil. Peugeot Partner hette skåpbilen som nu döpts om till Rifter. Enligt pressmeddelandet ska bilen tilltala den aktiva familjen och beskrivs som en ”chic wanderer” .

Den finns i två längder 4,4 meter eller 4,75 meter med 5 eller 7 sittplatser.  Lasutrymmet sträcker sig från 775 till 4.000 liter beroende på om sätena är fällda eller inte.
Bilen går att fås som fyrhjulsdriven och det är Peugeots partnerföretag Dangel som tagit fram den. Det finns också autobroms, adaptiv farthållare, automatiskt helljus, filhållningsassistent och döda vinkeln-varnare bland annat.

Infotainmentsystemet styrs via en åttatums pekskärm och har stöd för MirrorLink, CarPlay och Android Auto. När bilen kommer till Sverige i höst finns två bensinmotorer och tre dieselmotorer att välja på. Bensinarna är antingen på 110 hästkrafter med manuell växellåda eller 130 hästkrafter med automatlåda i åtta steg. Den sistnämnda motorn börjar säljas först nästa år.

Dieselmotorerna är på 75, 100 eller 130 hästkrafter, de svagare varianterna med femstegad manuell växellåda och toppvarianten med manuell låda i sex steg, alternativt åttastegad automatlåda.    

Diskutera: Vad tycker du om Peugeot Rifter?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2018-02-26 10:50
Raphael

Stämmer inte. Transportbilen Berlingo/Partner har alltid sedan dess första generation på 90-talet också funnits i familjeversion. Så det är och alltid varit både en familje- och transportbil.

#2 • 2018-02-26 10:52
Raphael

Berlingo family var rätt populär i Sverige på 90-talet, som en modern Volvo Duett. Men sen har svenskarnas intresse för biltypen svalnat. Vi får väl se om nya generationen ändrar på det. I Sydeuropa är dock dessa bilar fortfarande väldigt populära.

#3 • Uppdaterat: 2018-02-26 12:37
Lasse L-on

Jag är en av Svenskarna som funderar på denna biltyp igen. Jag har haft en Partner som fungerade bra som allt i allo bil, perfekt att lasta stora paket i. Förvisso ingen racer, körde man fortare än 80-90 så märktes det på bränsleåtgången som annars höll sig nära den uppgivna dieselåtgången trots att det blev en del körning med släp. Nästa blir dock en bensinbil.

#4 • 2018-02-26 13:56
Styggavargen

Praktisk, men i verkligheten blir det nog tyvärr höga utsläpp och hög förbrukning. Förlorade vi kunskaper på vägen? För 20-30 år sedan var mycket fokus på aerodynamik och sänka förbrukningen och man verkar helt förlorat greppet idag. Man borde veta vad som funkar idag för att tillverka snåla bilar, men envisas idag med att göra bilarna extra tunga och höga. Kanske dags för "back to basic"?

#5 • Uppdaterat: 2018-02-26 14:14
Raphael

Den här biltypen fungerar bäst med dieselmotor anser jag, då får man dragkraft och låg förbrukning och därmed låga utsläpp.

Den här bilen har en plattform som väger mindre än den föregående, PSA anger ca 200 kg lättare - sen spelar ju vald utrustning in också. Så jag håller inte med Vargen om att de har försökt göra bilen så tung som möjligt, snarare är det tvärtom.

Den är hög och fyrkantig för det är mest praktiskt så. Detta är en väldigt populär modell i Sydeuropa mm. Citroëns version är Citroëns näst mest sålda modell world wide. Peugeot versionen är också populär.

#6 • 2018-02-26 15:19
Styggavargen

I Sydeuropa funkar det säkert, med mycket körning i lägre hastigheter. Men höga bilar straffas direkt när du kommer upp i över 80-90 km/h.

#7 • 2018-02-26 15:46
Lasse L-on

Styggavargen jag tycker 0,55-0,6 l/mil i blandad körning med lite släp körning är ganska bra, körde jag grant kunde jag komma ner strax under 0,5 l/mil. Om jag körde småkörning eller långt på motorväg så var förbrukningen den samma om jag höll mig till 110 km/t som max, fortare så märktes luftmotståndet mer. Jag kan tänka mig att det är ca:0,1 l/mil mer än en vanlig lite mer strömlinjeformad bil som absolut inte kan få plats med en lastpall. Jo jag använder alltid motorvärmare kan jag tillägga. Men det var en värmare som klämdes fast på sumpen. Denna motorvärmare var det sämsta jag haft, tror den var på 150-200 W så motorn blev aldrig varm när det var kallt. Jag håller med dig Raphael att dieseln passar bäst för biltypen, men jag kör så lite nu så det lönar sig inte med diesel även om jag gillar dieselmotorns karaktär med rejält bottendrag.

#8 • 2018-02-26 16:02
Raphael

Vargen, jag har en högbyggd bil... min erfarenhet är att det är först över 100 km/h som höjden börjar märkas, inte så tidigt som 80-90. Nu är dessa inga sportbilar ämnade för Autobahn. Men förra generationen var helt ok i motorvägsfart och jag tvivlar inte på att samma gäller för den nya.

#9 • 2018-02-26 18:04
Axa

Tyvärr. Berlingon är för mig för starkt förknippad med hantverkare/småföretagare. Det kommer se ut som att man tar familjen på ett hantverkaruppdrag.
I övrigt har jag inga synpunkter på själva biltypen.

#a • 2018-02-27 14:17
erikivan72

Jag har alltid upplevt småskåp - både som kombi och skåp - som lite väl burkiga ute på landsvägen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.