Nästa artikel
Renault Twin Run – smakprov på nästa Twingo
Nyheter+50 bilder

Renault Twin Run – smakprov på nästa Twingo

Publicerad 27 maj 2013 (uppdaterad 27 maj 2013)
Med en 320 hästkrafter stark racerbil ger Renault en första antydan om hur nästa generation Twingo kommer att se ut.

I samband med Formel 1-helgen i Monaco presenterade Renault nya konceptbilen Twin Run, en slags hyllning till 80-talsrallybilen R5 Turbo och mer sentida GTI-bilen Clio V6, men också som ett första smakprov på nästa generation av citybilen Twingo.

Nuvarande Twingo har hängt med sedan 2007 och nästa år är det dags för avlösning. Uppföljaren utvecklas tillsammans med tyska Daimler, som bygger nästa generation Smart på samma tekniska plattform.

Twin Run mäter knappt 3,7 meter längden, vilket gör den drygt en decimeter längre än dagens Twingo. Den storleken kan mycket väl bli aktuell för nästa Twingo, men i övrigt är Twin Run en helt annan skapelse.

Bilen är byggd på ett rörramschassi och en mittmonterad V6-motor levererar 320 hästkrafter till bakhjulen via en sekventiell låda med diffbroms. Vikten är endast 950 kilo och sprinten från stillastående till 100 km/tim avverkas på 4,5 sekunder.

Klicka på bildspelet i högerspalten för att se ett stort galleri med fler bilder.

Diskutera: Vad tycker du om Renault Twin Run?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-05-27 13:11
johafor

Vad är det för slags märkliga extraljus?

#2 • Uppdaterat: 2013-05-27 19:40
Roy J

Såg på AM&S:s webbplats en filmsnutt där det bildas ett lysande mönster som rör sig från mitten och utåt. Till vad nytta kan man undra. De måste ju vara tänkta till något annat.
Bortsett från designen i fronten så påminner den faktiskt mycket om Fiat 500.
Fast egentligen kan de ju kalla bilen för vad de vill, eftersom den helt och hållet är ett specialbygge.

#3 • Uppdaterat: 2013-05-27 19:47
Swemba

Med betydligt mer effekt per kg än en BMW M5 borde den väl vara snabbare till 100 också?

#4 • Uppdaterat: 2013-05-28 00:35
Roger Skagerström

Roy - det kanske kommer som en chock för dig men i vissa fall sätter man dit saker mest för att det ska se fint ut ;) Allt måste nödvändigtvis inte ha ett djupare syfte ;)

Nåja. Cool liten bil. Även om en 500 väcker mer habegär.

#5 • Uppdaterat: 2013-05-28 03:34
Roy J

Nja, Roger, visserligen är jag i grunden funktionalist, men definitivt även estet med en konstnärlig ådra.
Just därför gillar jag inte allt. Effektsökeri är sällan (aldrig) smakfullt.

De där blafforna till inbyggda extraljus är ju inte precis estetiska, så de måste väl tjäna till nytta.
Gäller det bara att få till mönstereffekter, så kan jag tänka mig ett otal snyggare och faktiskt mer effektfulla varianter.

#6 • Uppdaterat: 2013-05-28 21:27
Roger Skagerström

De tjänar till att troligen ge en väldigt cool ljusbild i mörker. ;) Sen utstrålar de en viss del high tech med eftersom de ser ut som extraljus men är så platta och kompakta.

#7 • Uppdaterat: 2013-05-28 22:40
Raphael

Saab? Trams! Renault Clio säljer väldigt bra och omstruktureringsprogrammet går enligt plan. De 400 miljonerna ska enbart användas till den nya plattformen och tekniken för nya Twingo och Smart, som är ett samarbetsprojekt mellan Renault och Mercedes. Frågan är varför inte Mercedes satsar mer pengar på projektet - har de inga i kassan längre? Eftersom Renault är huvudman för den tekniska plattformen så är det de som står för lånet. Om Mercedes hade varit huvudman så hade det varit de som hade lånat pengarna. Hade ni pratat om Saab då också?

Med huvudman menar jag att det är Renault i detta fall som står för det mesta av utvecklingsarbetet för plattformen och tekniken som Mercedes via Smart kommer att använda för sin kommande modell. Mercedes gör en ny design för Smart, men plattformen utvecklas av Renault-ingenjörer. Mercedes är bara med som finansiär och kund, men Mercedes pengar räcker inte för att bära hela investeringen i utvecklingen.

#8 • Uppdaterat: 2013-05-29 06:50
trasten

Undrar vad dom fick för ränta?

#9 • Uppdaterat: 2013-05-29 10:28
Raphael

En till aspekt, vilket är skälet till att de fick lånet, det är att Twingo/Smart kommer att använda ny teknik för el, elhybrid och nya karossmaterial för lägre vikt och högre hållfasthet - allt får att vara så energisnålt som möjligt. Detta är ett avancerat miljöbilsprojekt. Twingon med mittmotor bensin med många hästkrafter som vi ser på bilden och som artikeln lyfter fram, det är mer en "show off" för att visa vad de kan och för att skapa lite glamour och image kring den kommande betydligt mer miljövänliga produkten.

Lånet går således inte till den reguljära produktionen eller utvecklingen av andra Renault-modeller, utan till ett dyrt och kostsamt specialprojekt som tar fram ny och exklusiv miljöteknik.

#a • Uppdaterat: 2013-05-29 10:57
Raphael

Det är alltså inte hela Renault som får lånet, utan bara ett specialprojekt. Till skillnad från Saab som lånade pengar till hela verksamheten - och därför blir det fel att jämföra med Saab då förhållandena är så olika, även om man kan säga att hela Saab var ett specialprojekt i sig. :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.