Nästa artikel
Registreringsskyltar i nya färger kan hjälpa vid bilbrand
Nyheter

Registreringsskyltar i nya färger kan hjälpa vid bilbrand

Publicerad 24 april 2019
Så här skulle en annan färg på registreringsskylten kunna se ut. På bilden syns långteststallets elbil Hyundai Kona Electric.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ser över om det är möjligt att ge bilar olika färger på nummerplåtarna beroende på drivmedel.

Tidigare har vi skrivit om verkstadsorganisationen SFVF:s förslag att alla gasdrivna eller eldrivna bilar borde ha en grön registreringsskylt för att det ska bli lättare att identifiera vad det är för biltyp av verkstads- eller räddningspersonal.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har rådgjort med Transportstyrelsen och utreder nu om det är möjligt att byta färg på nummerplåtarna, beroende på om det är en bensin- eller dieselbil, elbil eller gasbil.

Enligt SVT Nyheter har räddningstjänsten efterfrågat möjligheten, för att de då snabbt skulle kunna vidta rätt åtgärder när de anländer till en bilbrand. 
– Fördelen då är att vi kan få en tidig indikation på det och då kan jobba med det här fordonet på ett annat sätt. Inte bara springer fram, utan istället jobbar med längre säkerhetsavstånd, säger Tommy Carnebo, brandman och expert på bilbränder, till SVT Nyheter.

Idag finns vita, blå, gula, gröna, röda och orangea registreringsskyltar. Vita är ordinarie, blå är till för diplomatbilar och taxibilar har gula skyltar. Vidare är grön är färgen får så kallade saluvagnsskyltar, som exempelvis biltillverkare sätter på testbilar som inte registrerade än. Röda skyltar är tillfälliga och används vid import eller export av fordon. Orange är färgen för tävlingsfordon. Läs mer om registreringsskyltar och deras färger på Transportstyrelsens hemsida

Diskutera: Tycker du att olika färger på registreringsskyltarna beroende på drivmedel är en bra idé?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-04-24 10:54
LennartJ

En dålig idé. Scanna av regnummret och få en mycket mer detaljerad information. Kan dessutom byggas ut för framtida behov.

#2 • Uppdaterat: 2019-04-24 11:13
Klarsynt

Ja, det gäller att hålla avstånd till blodsbatterierna, längre säkerhetsavstånd. Livsfarliga tingestar. Fast dessa bilars regskyltar borde få färgen röd. Knallröd. Då vet man: "Är skylten röd är du snart död". .

#3 • Uppdaterat: 2019-04-24 11:30
LC4ever

Kunde vara bra så man inte blir hopblandad med de som kör med blodsolja från diktaturerna i Mellanöstern!

#4 • Uppdaterat: 2019-04-24 11:46
Axa

Ähum, scanna? Så räddningstjänsten ska inskaffa dyr teknik för att scanna reg-nummer?

#5 • Uppdaterat: 2019-04-24 12:59
Mattse

Hur blir det om 20 år när 99,998% av personbilarna som rullar på svenska vägar drivs av el. Ska elbilar fortsätta ha gröna skyltar i all evighet eller kommer myndigheterna föreslå att det ska återgå till vita skyltar igen?

#6 • Uppdaterat: 2019-04-24 14:35
Jallemet

En till bokstav.
E för el osv.

#7 • Uppdaterat: 2019-04-24 17:09
Grosser

Resursslöseri, varför lägga pengar på detta egentligen?

#8 • Uppdaterat: 2019-04-24 18:36
Eric H

En etikett eller självhäftande färgband fungerar lika bra, då kan vit skylt fortf vara standard..
Utrymmet mellan bokstav/siffergrupp är ju numera ledigt
.

#9 • Uppdaterat: 2019-04-24 20:46
saabnisse

@Eric H, javisst varför inte en QR-kod, då är det ju bara att skanna av!

#a • Uppdaterat: 2019-04-24 22:00
pmagnus

Varför inte en färgad omkrets-kant linje?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.