Nästa artikel
Regeringen vill lägga en miljard på vägunderhåll
Nyheter

Regeringen vill lägga en miljard på vägunderhåll

Publicerad 8 november 2022 (uppdaterad 8 november 2022)
Slitna vägar ska rustas upp för en miljard kronor om regeringens budgetförslag går igenom. En stor del av pengarna flyttas över från järnvägsunderhåll.

Svenska vägar blir allt sämre. Det har flera undersökningar som gjorts de senaste åren visat.

En granskning som gjordes tidigare i år av organisationen M Sverige (tidigare Motormännen) visade också att flera län i Norrland hade högst andel dåliga vägar.

– Vår mätning bekräftar att vägarna är sämre i norra Sverige. I norr är vägarna mer utsatta för tjälskador. Dessutom är vägunderhållet underfinansierat vilket drabbar Norrland och landsbygden, sa Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

I budgetförslaget för nästa år vill regeringen satsa en miljard kronor på att rusta upp vägnätet. 750 miljoner ska flyttas över från järnvägsunderhåll till vägunderhåll och 250 miljoner läggs till.

– Man behöver inte färdas många mil i vårt avlånga land för att inse att det finns mycket stora behov, och att vi har en underhållsskuld när det kommer till vägnätet, sa infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) under en presskonferens på måndagen.

Kräver mer pengar

Enligt honom ska beskedet inte innebära att järnvägsunderhållet prioriteras ned. De 750 miljonerna ska enligt Trafikverket inte ha kapacitet att använda, hävdar Andreas Carlson.

Branschorganisationen Transportföretagen vill att satsningen på vägunderhållet blir permanent och inte tillfällig, och kräver ännu mer pengar.

– Enligt vår studie av vägarnas skick krävs det två miljarder extra per år för att stoppa fortsatt förfall detta är alltså bara en bit på vägen, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 10 november 2022 Sverige är ett glesbefolkat…
  • 10 november 2022 De allra flesta utredningar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.