Bild
Nästa artikel
Regeringen räddar laddhybriderna

Regeringen räddar laddhybriderna

Nyheter

Vid årsskiftet blir det tuffare beräkningar av bilars utsläpp, något som hotade miljöbonusen för laddhybrider. Men nu har regeringen föreslagit att gränsvärdena ska justeras.

Sommaren 2018 infördes nya skattesystemet bonus-malus som ger hög avgift de tre första åren för den som köper en törstig fossilbil, alternativt ett bidrag på upp till 60.000 kronor till den som istället väljer en bil med låga eller inga utsläpp alls. 

Fram tills nu har koldioxidvärdet i beräkningsformeln för skatten tagits från den optimistiska och ”snällare” körcykeln NEDC, men från och med 2020 gäller istället den mer realistiska mätmetoden WLTP. Konsekvensen blir att många bilar som klassas som bonusbilar idag inte kvalar in för det under WLTP, eftersom utsläppsvärdena från de testresultaten blir högre.  

”De nya reglerna innebär att EU:s nya mätmetod, WLTP, kommer att ligga till grund för beräkningar av utsläppen. En följd av det blir att de flesta bilar beräknas få högre utsläppsvärden. Med anledning av det föreslår regeringen att utsläppsgränsen för vad som utgör en klimatbonusbil höjs från 60 till 70 gram per kilometer”, skriver regeringen i ett uttalande.

Regeringens förslag till budgetproposition för 2020 är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Förutom ändring i gränsvärdena för bonusbilar föreslår de att det ska skjutas till 100 miljoner kronor till klimatbonussystemet för bilar hösten 2019 och att samma anslag för 2020 höjs med 130 miljoner kronor.

Dessutom vill regeringen satsa 50 miljoner kronor under en treårsperiod för att bygga fler laddstationer. 

Diskutera: Vad tycker du om förslagen? 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-09-09 09:10

Småduttande i budgeten hit och dit. Det där suddas gissningsvis ut någon annanstans i budgeten.
För övrigt borde regelverket för vad som är "bra miljöval" ändras något mer sällan och vara teknikneutralt.

#2
2019-09-09 10:01

Lite nyfiken på hur de tänker sig de laddstationerna de skjuter till 50 miljoner till. Är det laddstationer som ska byggas statligt/kommunalt, eller är det pengar i form av stöd till de marknadsmässiga krafter som vill bygga laddstruktur?

Sen kanske stödet för laddhybrider borde vara lite beroende på hur användbara de är på ren el, men förstår det är svårt att sätta upp nån vettig formulering kring det som håller.

#3
2019-09-09 10:04

Helt galet användande av skattepengar från början till slut.

.

#4
2019-09-09 10:22

Som vanligt kastar man jästen efter degen. Man upptäcker som av en händelse att de nya reglerna som man själv satt upp inte stämmer in på verkligheten och måste då korrigera i efterhand.

Generellt sett bör egentligen koldioxidkomponenten lyftas ur fordonsbeskattningen. Och om man nu mot all rim och reson envisas med att ha den kvar bör den justeras till de nivåer som det finns ett internationellt och forskningsmässigt stöd för.

Men åter alltså ett exempel på hur det går när man låter aktivister styra transporterna. Svenskarna får skylla sig själva, inte minst lär det svida extra mycket nu när konjunkturfallet väl är här.

MVH AL

#5
2019-09-09 10:30

"Arbetarpartiet" S fortsätter att gynna dom välbeställda med skattesänkningar och rabatter, S skulle kunna föra vilken politik som helst bara dom får behålla makten!

#6
2019-09-09 10:45

Stonebreaker: Inte för att jag gillar S men detta är väl absolut inte något som bara gynnar välbeställda? Sen om du kollar skrivningen kring miljöbilarnas bonus så är det ingen bil som kan få mer bonus än vad staten får in i skatt på försäljningen av fordonet. Så skattekistan töms inte på en spänn mer än det trillar in i den.Och ser du till satsningarna på laddinfrastrukturen så är det fritt fram även för begagnade laddbara bilar att ladda där som kanske köps i andra eller tredjehand. Så nej, detta är inte en satsning för de välbeställda. Det är en satsning för framtiden. Ska man klaga på nåt är det väl att den är alldeles för klen......

#7
2019-09-09 10:53

++på det Henrik.

#8
2019-09-09 10:58

Nu har ju S ingen egen majoritet. Riksdagen har sedan 2006 en borgerlig majoritet (Alliansen + SD). Enda anledningen att S är i regeringsställnlng är för att borgerligheten inte är överens om regering och regeringsunderlag. Det är inte regeringen som har makten i Sverige utan det är Riksdagen. Regeringens uppgift är att verkställa Riksdagens beslut. Det är bara när regeringen även har makten i Riksdagen som regeringen har makten. Men S har inte haft majoritet sedan Palmes tid. S är bara i regeringen för att andra inte är överens om vilken regering de vill ha.

Att man ändrar gränsvärdena är ju helt rimligt eftersom man byter från NEDC till WLTP. WLTP ger andra utsläppssiffror. Så ändrar man metod för att mäta utsläpp så är det även fullt rimligt att man även ändrar gränsvärdena.

Medan svenskar gnäller i kommentarsfält och sågar bränslepriser så går vårt grannland över till elbilar, där varannan ny bil som säljs är en elbil och de ångar på mot målet att inom korr helt ha upphört med nyförsäljning av fossilbilar. I Sverige vill man behålla fossilbilarna och det förbereds för demonstrationer för att bevara fossilbilar och en förening har bildats för fossila bränslen medan oljeindustrin gör en high-five.

Och i Norge så ligger de sanslöst före Sverige i övergången till elbilar. Så Sverige är rejält omkörda så det stänker om det.

#9
2019-09-09 11:06

@Henrik M
"Sen om du kollar skrivningen kring miljöbilarnas bonus så är det ingen bil som kan få mer bonus än vad staten får in i skatt på försäljningen av fordonet. Så skattekistan töms inte på en spänn mer än det trillar in i den"

Ditt sätt att räkna trotsar allt förstånd. Om personen ifråga istället köpt en bil utan bonus så hade ju all skatt tillfallit staten, det vill säga oss. Men nu går alltså all skatt bort i form av bonus och denna bonus försvinner dessutom utomlands i de allra flesta fall då tillverkarna av fordonen finns där. 

Med ditt något förvridna sätt att räkna så hade ju staten kunnat ge bonus på precis allt, utan att skattekistan töms på en spänn..

.

#10
2019-09-09 11:07

Klarsynt: Uppenbart att du inte förstod vad jag skrev/menade. Läs igen snälla och tänk efter vad hur jag menade. Momsen på en bils inköp går väl absolut inte till biltillverkaren? Eller är det jag som helt missuppfattat svenska skattesystemet? ;)

#11
2019-09-09 11:11

@Henrik M

Ja, det har du. Helt och hållet. Om staten ger ut skattepengar i bonus till inköp av en viss typ av fordon, och dessa tillverkas utomlands, så går förtjänsten av dessa fordon utomlands. Bonusen är pengar som försvinner ur statskassan. Annars hade staten kunnat ge bonus på mjölk och kläder också, om ditt sätt att räkna hade varit reellt.

Vad momsen beträffar:
* Kunden väljer en bil med bonus. Momsen och bonusen går jämnt upp (för enkelhetens skull).
* Kunden väljer en bil utan bonus: Momsen tillförs statskassan (oss).

Så om staten lockar köparen till det första alternativet är det glasklart att vi svenskar blir 60 papp fattigare.

.

#12
2019-09-09 11:16

Det är inte statens pengar du får utan egentligen dina och allas skattepengar. En satsning som är helt uppåt väggarna på alla vis:

1,2 miljarder skattepengar kommer betalas ut i klimatbonus till nya miljöbilar. Bara i år.

En stor del av nyttan av subventionerna av elbilar tillfaller dessutom inte Sverige och svenska medborgare utan exporteras till andra länder, främst Norge. Problemet har varit känt länge och numera går var tredje elbil som säljs i Sverige på export till Norge inom ett år. Förra året betalade staten ut över 100 miljoner till elbilar som inom kort exporterades till Norge och uppskattningsvis landar notan för skattebetalarna på 400 miljoner i år om exporten fortsätter i samma takt som förra året.

Fortsättningsvis hade pengarna minskat utsläppen 25 gånger mer om de använts för köp av utsläppsrätter inom EU:s utsläppshandelssystem ETS.

Och som om inte det räcker så går dessutom kvarvarande skattepengar till att finansiera bilar tillverkade i utlandet och blodsbatterier tillverkade av kol.

.

#13
2019-09-09 11:30

Klarsynt: Som sagt, du förstår inte ett smack hur jag menar.......
Sen vart har du faktan på att var tredje elbil går till Norge inom ett år? Gärna en aktuell källa på det?
Sen har vi redan innan vart inne på detta, alla elbilar har inte batterier tillverkade av kobolt från de områden som gör att vissa benämner det som blods....så du kan sluta dra alla elbilar över en kant.

#14
2019-09-09 11:36

@Henrik M

Googla på du. Det har skrivits massvis därom. Kurser i hur man googlar, såväl som hur man räknar, finns säkerligen att finna på Youtube, bland annat.

.

#15
2019-09-09 11:41

Klarsynt: Det var du som här och nu använder det som ett argument, då kan jag tycka att en källhänvisning kan vara på sin plats när den efterfrågas.....jag vet mycket väl hur man googlar, men som sagt, det är du som kastar ur dig felaktigheter och lögner kors och tvärs här på forumet, då kan man nog som minst begära att du backar upp dem med fakta, alternativt erkänner du har fel och backar undan. Jag kan lova dig att visar du mig en fakta på att var tredje såld elbil i Sverige exporterats till Norge inom 1 år så ska jag helt sluta skriva mot dig angående det framåt.

#16
2019-09-09 16:48

Henrik, att Norge dammsuger marknader utanför landet är ingen hemlighet..
Dock får inte bilhandlare längre exportera bilarna då det inte finns några bilar för oss svenskar att köpa. Detta påverkar dock inte miljön globalt.

#17
2019-09-09 18:01

Tesla.

#18
2019-09-09 18:57

mw73: Jag vet att det har exporterats elbilar, jag har inte bott i en låda ;) MEN, det är inte så mycket som var tredje elbil över tid som Klarsynt påstår. Sen att jag satte press om källhänvisning var för att han har för vana att slänga sig med lögner och påhittade felaktigheter så vore kul och se om han har torrt på fötterna eller inte. En smart person kastar inte ur sig påståenden utan ha belägg för det den skriver, antingen har man vetskapen, eller uttrycker man sig att man tror det är si eller så......
Så är det återigen nu som så att han slutar svara och sen fortsätter i annan tråd istället så vet vi att han inte tillhörde den kategorin jag nyss beskrev....

#19
2019-09-10 22:03

Klarsynt, börjar det inte bli dags för nya glasögon ty din verklighet verkar lite grumligare än för oss andra;-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.