Nästa artikel
Ram 1500 skrotar V8-motorn – men får räckviddsförlängare
Nyheter

Ram 1500 skrotar V8-motorn – men får räckviddsförlängare

Publicerad 7 november 2023
Pickupen Ram 1500 uppdateras och blir mer eldriven. Den klassiska V8-motorn åker ut och ersätts av en rak sexa samt en laddhybrid med räckviddsförlängare.

Amerikanska pickupmodeller har snabbt blivit populära i Sverige, trots hög prislapp och förbrukning.

Nu får pickupen Ram 1500 en uppdatering där den ikoniska Hemi V8-motorn ersätts av en rak sexa med dubbla turbo. Den blir starkare än den gamla 5,7-litersmotorn och ska även vara något snålare på papperet.

Ram beskriver den försiktigt uppdaterade designen som ”aerodynamisk och heroisk”.

I pressmaterialet står att bilen har en ”klassomskakande obegränsad batterielektrisk räckvidd” vilket förstås inte stämmer.

Mer intressant är att Ram 1500 kommer i en ny version kallad Ramcharger. Den är i grunden eldriven med ett batteripaket på 92 kWh, men den har samtidigt en räckviddsförlängare i form av en 3,6-liters bensindriven V6-motor som kan ladda upp batteriet.

Den totala räckvidden utan last eller släp på kroken landar på 111 mil, men den är bara 24 mil utan bensinhjälp – kort för en elbil, men långt för en laddhybrid. Ramcharger kan snabbladdas med 145 kW och dela med sig av batteriets energi till andra prylar med en maxeffekt på 7,2 kW.

Fyrhjulsdrift är standard tack vare dubbla elmotorer. Systemet levererar 672 hk och 833 Nm. Modellen ska inte förväxlas med Ram 1500 REV som är helt eldriven utan bensinmotor.

På insidan kan passageraren få en egen skärm. Den lyxigaste versionen har extra påkostad läderklädsel, stolar som kan ställas in på 24 olika sätt, växelväljare med kristalldesign och ljudsystem med 23 högtalare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 8 november 2023 24 mil med 92 kWh batteri,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.