Nästa artikel
Problem för Fords elbil i norska nedförsbackar
Nyheter

Problem för Fords elbil i norska nedförsbackar

Publicerad 15 juli 2021 (uppdaterad 15 juli 2021)
Ford Mustang Mach-e är en storsäljare i Norge. Den är inte tillräckligt dyr för att påverkas av den kommande elbilsmomsen. Foto: Ståle Lervik/Ford Norge
Sex nya Ford Mustang Mach-e har havererat på väg nedför serpentinvägarna i norska Geiranger.

Ett drama som involverar Ford Mustang Mach-e har utspelat sig i det norska fjordlandskapet den senaste tiden. Den norska tidningen Motor rapporterar att sex exemplar av den nya elbilen har havererat – i samma nedförsbacke.

Längs de berömda serpentinvägarna som leder från fjället ned till den populära turistorten Geiranger har de nyblivna Mustang-ägarnas bilar helt enkelt stannat, varpå hjulen har låst sig så de blivit omöjliga att rubba.

– Jag har haft sex bärgningar av samma bilmodell på två veckor, säger bilbärgaren Karl Martin Rønneberg till Motor.
– Samtliga bärgningar hände i backarna ned mot Geiranger. Motorn har stannat och hjulen har låst sig. Den enda lösningen var att få upp dem på flaket, fortsätter han.

Geiranger är ett populärt resmål för turister. Foto: Magnus Kvandal

Ägare som Motor varit i kontakt med berättar att de upplevde situationen som dramatisk och obehaglig. 

Orsaken till de plötsliga stoppen tros vara att bilarna körts nedför de branta backarna med maximal ”motorbroms”, då elmotorn bromsar bilen och omvandlar rörelseenergin till elektricitet som laddar batteriet.

Ford verkar inte ha tagit höjd för de branta, norska fjällvägarna när de utvecklade funktionen, och batteriet verkar därför ha fått för mycket laddning och blivit överhettat. Bilen har då gått in i felsäkert läge och helt enkelt vägrat fortsätta resan.

Ford Norge skriver till Motor att problemet kan lösas med en uppdatering av mjukvaran i bilarna, en manöver som tar en dryg halvtimme att utföra på verkstad. Ford har ännu inte lanserat molnbaserade uppdateringar av bilarna, den funktionen väntas rullas ut i höst.

Ford Mustang Mach-e har gått hem hos norrmännen. I maj i år var det den mest registrerade nya bilmodellen i landet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 16 juli 2021 Ja, hjulen var ju låsta!
  • 16 juli 2021 Någon form av haveri är det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.