Nästa artikel
Privatpersoner väljer betydligt oftare elbil än företag
Nyheter

Privatpersoner väljer betydligt oftare elbil än företag

Publicerad 26 januari 2023
Många privatpersoner som köper ny bil väljer en helt eldriven modell. Bland företagsköpare är siffran betydligt lägre.

Fyra av tio privatpersoner som köpte ny bil under förra året valde en helt eldriven modell, visar siffror från branschorganisationen Mobility Sweden som Vi Bilägare tagit del av. Det är den klart högsta siffran någonsin.

Men bland företagsköpare är siffran inte alls lika hög. ”Bara” en av fyra nya bilar som registrerades på företagskunder under förra året var helt eldriven. Det går på tvärs med den tidigare uppfattningen om att det är företagen som driver på omställningen till elbilar.

Företagsköparna väljer dock laddhybrider i betydligt högre utsträckning än privatpersoner, och dieselbilarna har nästan tre gånger högre marknadsandel bland företag jämfört med bland privatpersoner.

Den höga straffskatten för den som väljer en vanlig bensin- eller dieselbil har fått många privatpersoner att välja en laddbar bil, men på företagssidan verkar det som att köparna är lite mer motståndskraftiga mot den höga skatten.

En annan förklaring kan vara att företagens bilbehov med långa körsträckor per dag och dåliga laddmöjligheter än så länge gör det svårare att välja en helt eldriven bil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.