Nästa artikel
Premiär för nya Kia Sportage – kommer som laddhybrid
Nyheter

Premiär för nya Kia Sportage – kommer som laddhybrid

Publicerad 1 september 2021
Kia har visat upp den europeiska versionen av nya Sportage. Den kommer både som laddhybrid och mildhybrid.

Tro det eller ej, men modellnamnet Kia Sportage fyller 28 år i år. Nu visas den nya generationen upp.

Det som märks först är den nya designen med karaktäristiska LED-varselljus i fronten och ett bakparti som till viss del är inspirerat av elbilen Kia EV6. Under skalet bygger bilen på en modernare plattform vilket ska ge bättre köregenskaper, rymligare kupé och tillgång till nya teknikfinesser – bland annat Kia Drivewise som kan ta över körningen under vissa förhållanden, så länge föraren håller ögonen på vägen.

På insidan ska Kia Sportage ha bättre kvalitetskänsla och ett nytt infotainmentsystem med 12,3-tumsskärm där mjukvaran kan uppdateras över nätet. Det finns fortfarande fysiska knappar och vred för att styra de vanligaste funktionerna.

Kia Sportage är tre centimeter längre än Volkswagen Tiguan och nio centimeter längre än Volvo XC40. Bagaget rymmer 591 liter vilket är 24 liter mindre än i VW-suven men 131 liter mer än i Volvosuven.

För första gången kommer Kia Sportage som laddhybrid där en 1,6-liters bensinmotor kompletteras av en elmotor och ett batteripaket på 13,8 kWh. Systemeffekten ligger på 265 hk men någon officiell räckviddssiffra på el finns inte ännu.

Det finns även en vanlig bensinhybrid som inte går att ladda med 230 hk samt en mildhybrid med antingen 150 eller 180 hk. För den som hellre tankar diesel finns en 1,6-litersmotor med 115 eller 136 hk där den starkare versionen är en mildhybrid. Sjustegad dubbelkopplingslåda är tillval.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2 september 2021 Bilen som helhet är snygg,…
  • 2 september 2021 Ju fulare bil desto bättre…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.