Nästa artikel
Premiär för Kia EV5: Här är nya elsuven
Nyheter

Premiär för Kia EV5: Här är nya elsuven

Publicerad 25 augusti 2023 (uppdaterad 25 augusti 2023)
Kia har visat upp den nya elsuven EV5, och som namnet antyder blir den en mindre version av Kia EV9 med samma kantiga designspråk.

När Kia EV9 ska konkurrera med Volvo EX90 är det snarare Volkswagen ID.4 och Skoda Enyaq som är de främsta utmanarna för den mindre Kia EV5.

Modellen ska först börja säljas i Kina men den lär blir tillgänglig även i andra länder senare. De exakta detaljerna kring lansering i Sverige är dock inte klara.

Kia EV5 mäter 4,61 meter på längden och därmed lika lång som Ford Kuga, men kortare än Volvo XC60. Bilen blir femsitsig till skillnad från EV9 som blir sjusitsig.

Interiören bjuder på en egenhet i form av den täckta mittkonsolen som får framstolarna att se ut som en soffa. Men det går inte att sitta på ”mittplatsen”. Interiörbelysningens 64 färger är synkade med bilens assistanssystem.

På insidan har bilen två breda skärmar för instrument och infotainmentsystem. Det finns dock särskilda knappar för de vanligaste funktionerna.

Några tekniska specifikationer finns ännu inte men den kinesiska versionen uppges ha en elmotor med 218 hk och 310 Nm. Det är oklart om Kia EV5 får samma 800-voltssystem och snabba laddning som EV6 och EV9 eller om den får nöja sig med långsammare laddning för att hålla nere priset.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 30 augusti 2023 Alldeles för kantig för min…
  • 28 augusti 2023 Det finns nog betydligt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.