Nästa artikel
Premiär för Hyundai Staria – familjebussen som inte liknar någon annan
Nyheter

Premiär för Hyundai Staria – familjebussen som inte liknar någon annan

Publicerad 17 april 2021 (uppdaterad 20 april 2021)
Hyundai ska locka både barnfamiljer och affärsresenärer med nya mpv-modellen Staria. Den finns än så länge bara med förbränningsmotorer.

Det är ingen enkel uppgift att lansera en ny familjebuss. Försäljningen av så kallade mpv-bilar har kollapsat fullständigt de senaste åren från att ha varit riktigt populära från mitten av 1990-talet.

När allt fler bilköpare går över till en suv minskar efterfrågan på familjebussar tydligt, men kanske blir det samtidigt mer plats för de få modeller som trots allt blir kvar?

Så verkar Hyundai tänka med nya familjebussen Staria som smygvisades tidigare i år. Den sticker ut med ett helt annorlunda designspråk: kantiga linjer, boxig framtoning, låg lasttröskel för bagageutrymmet och en karaktäristisk front med längsgående LED-ljus.

En annan intressant detalj är att sidorutorna är enorma – och fönsterlinjen är låg hela vägen till bakpartiet. Det innebär att baksätespassagerarna får bättre sikt.

Interiören är förstås flexibel med skjutbara stolar och den har plats för mellan två och elva (!) passagerare beroende på konfiguration. Hyundai Staria är en rejäl pjäs – den mäter 5,25 meter på längden och är därmed 30 centimeter längre än Volvo XC90.

Den lyxigare versionen Staria Premium ska locka affärsresenärer med högkvalitativa material och ”exklusivare” känsla, enligt Hyundai. Här kan passagerarna njuta av panoramafönster, fällbara och snurrbara stolar och något Hyundai kallar en ”interiör inspirerad av kryssningsfartyg”.

Det ska även finnas gott om förvaringsutrymmen, USB-uttag och mugghållare, ljudsystem från Bose och interiörbelysning som är ställbar i 64 färger.

Hyundai Staria börjar säljas under andra halvåret 2021. Vid lanseringen finns bara en dieselmotor på 2,2 liter och 177 hk eller en bensinmotor på 3,5 liter och 272 hk, men senare utlovas mer miljöinriktade drivlinor.

Läs också: Långt före suvarna: Familjebussarnas uppgång och fall

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.