Nästa artikel
Premiär: Här är nya Honda e:Ny1, ZR-V och CR-V
Nyheter

Premiär: Här är nya Honda e:Ny1, ZR-V och CR-V

Publicerad 12 maj 2023 (uppdaterad 12 maj 2023)
Honda utmanar Volvo XC40 med ny elbil. Dessutom kommer större suven CR-V som laddhybrid och en mindre hybridsuv kallad ZR-V.

Honda har visat upp tre suv-nyheter samtidigt i en storsatsning för att öka försäljningen.

Först ut är en helt eldriven kompaktsuv med det underliga namnet Honda e:Ny1. Det är i princip en elversion av Honda HR-V, och modellen ska börja säljas i sommar.

Designen känns delvis igen från HR-V, men elbilen har en centralt monterad laddkontakt i fronten. Modellen bygger på en helt ny plattform och hamnar i ungefär samma storleksklass som Volvo XC40.

Honda e:Ny1 har en stående pekskärm för infotainmentsystemet plus en liggande skärm framför föraren.
 

Till skillnad från Volvon är Hondan framhjulsdriven. I nuläget finns bara en version med 204 hk, 310 Nm och batteri på 62 kWh som ska ge en räckvidd på drygt 41 mil.

En detalj som sticker ut är bilens snabbladdningskapacitet. Den ligger på blygsamma 78 kWh vilket innebär att det tar 45 minuter att ladda från 10 till 80 procent.

Vid sidan av elbilen kommer också två hybridiserade Hondanyheter på suv-fronten. Näst på tur är Honda ZR-V som ska passa in mellan HR-V och den större CR-V i utbudet.

I praktiken blir ZR-V en suv-version av storsäljaren Civic och de båda modellerna bygger på samma plattform. Interiören är mer konventionell än i elbilen – här finns en mindre pekskärm och fysiska vred för exempelvis klimatanläggning.

Honda ZR-V kommer enbart med hybriddrift. Bilen har dubbla elmotorer plus en 2,0-liters fyrcylindrig bensinmotor som använder Atkinsoncykeln.

Premiär blir i höst.

Sist ut är den större suven Honda CR-V som kommer i ny upplaga med bättre utrymmen och uppdaterad design.

Största nyheten är att nya CR-V blir märkets första laddhybrid. Batteripaketet på 17,7 kWh ger en elräckvidd på 8,2 mil.

Honda CR-V kommer även som ”vanlig” hybrid utan laddkontakt – samma drivlina som i Civic – och bland konkurrenterna finns bland andra Nissan X-Trail och Mazda CX-60.

Premiär för Honda CR-V med laddkontakt blir senare i år. Priserna är inte klara för någon av modellerna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 23 juli 2023 Max 750kg på kroken…
  • 13 maj 2023 Det är den europeiska…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.